Att bilföraren polisanmäler en viltolycka är avgörande för att ett vilt djurs lidande ska kunna förkortas. Foto: Martin Källberg

Många smiter från viltolyckor

Allt för många trafikanter smiter från viltolyckor. Bara i Värmland, under årets tre första månader, har 124 viltolyckor där föraren inte gjort någon anmälan kommit till polisens kännedom.

Man kan tänka sig att det bakom siffrorna ovan döljs ett stort mörkertal, vilket gör det än mer allvarligt. Eftersöksjägarnas främsta prioritering är att leta upp och förkorta lidandet för skadade djur. Om olyckan inte anmäls kommer de inte ut, vilket orsakar mycket lidande hos de påkörda djuren.

 

Mer information behövs

– Vi ser allvarligt på det här utifrån att vi vill förkorta de påkörda djurens lidande. Det är prio ett i det här sammanhanget, säger Erica Broström, som är polis och ansvarig för Nationella viltolycksrådet i Värmland, till SVT Nyheter i samma län.

Erica Broström tror att orsaken till att så många inte anmäler viltolyckor främst beror på okunskap. Hon förordar mer information till allmänheten samt att trafikskolorna arbetar mer med att informera blivande bilförare.

Den som vill veta mer om viltolyckor, hur man ska göra för att på bästa sätt undvika sådana och få mer information i form av statistik kan besöka Nationella viltolycksrådets webbplats. En särskild app, Nationella viltolycksrådet, har också tagits fram, som finns att hämta på till exempel Appstore.

 

Så här säger lagen

Bilföraren som är inblandad i en viltolycka är enligt jaktförordningen skyldig att göra en anmälan vid kollision med älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, järv, varg, lo, utter, örn och mufflon.

Märk ut platsen för olyckan tydligt. På så sätt ökar chanserna att eftersöket kan komma igång snabbt. Ange också vid samtalet med polisen noggrant var olyckan inträffade.

Det finns särskilda remsor att beställa från Nationella viltolycksrådet som är bra att ha i bilen om olyckan är framme. Märk annars med något som syns tydligt, exempelvis en färgad plastpåse som knyts fast i ett träd eller en buske.

Olyckan ska anmälas av föraren även om denne tror att djuret inte skadats vid kollisionen. Följ inte efter det skadade djuret själv. Låt särskilt utbildade jägare med skickliga hundar sköta den saken.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev