Jägareförbundet Värmland vill att NVR:s eftersöksjägare ska få ett automatiskt tillstånd att avlossa skott i tätortsnära miljöer i samband med trafikeftersök. Foto: Martin Källberg

Kräver enklare regler vid trafikeftersök i tätort

Eftersöksjägare i Värmland efterlyser enklare regler när vilt ska avlivas i en tätort.
I dag måste de invänta tillstånd från polisen.
Istället föreslår nu Jägareförbundet ett automatiskt skottlossningstillstånd för eftersöksjägare knutna till Nationella viltolycksrådet.

I helgen höll Jägareförbundet Värmland sin årsstämma. Där behandlades en motion från Karlstad-Hammarö jaktvårdskrets som handlar om automatiskt skottlossningstillstånd vid trafikeftersök i tätort.
Styrelsen för Jägareförbundet Värmland anser följande:
”Att man som eftersöksjägare, som genomför viltolycksuppdrag i tätortsnära områden, ska behöva invänta ett besked om skottlossningstillstånd vid första kontakten med det skadade viltet anser styrelsen är helt orimligt.”

 

Får ringa igen

Lennart Johannesson är den som skrivit motionen och han berättar att det händer ganska ofta att ett trafikskadat rådjur återfinns inom ett stadsplanerat område.
När då kontaktman eller eftersöksjägare ringer till polisen så blir svaret att man får ringa igen när man ser viltet och vid detta tillfälle stanna upp, ringa polisen igen och vänta på tillstånd.

 

Ligger inte kvar

Så här skriver Lennart Johannesson i motionen:
”Alla jägare med minsta kunskaper om dessa situationer vet att viltet inte ligger snällt kvar och väntar tills telefonsamtal och administration är klar. Viltet flyr – så gott det kan – ur legan. Alla jägare vet också att det är störst chans att lyckas med avfångningen i första legan.”
Styrelsen menar att polisen bör kunna ta fram rutiner, där NVR:s personal automatiskt får ett skottlossningstillstånd i tätortsnära miljöer, i samband med att uppdraget initieras.

 

Grönt ljus

Motionen fick alltså grönt ljus av stämman och går nu vidare till Jägareförbundets årsstämma i Kiruna i början av juni.
Det klubbades även en motion som handlar om att Jägareförbundet ska arbeta för att en smitning från en viltolycka inte ska betecknas som ett jaktbrott utan som ett trafikbrott. Det blev bifall till styrelsens yrkande om att ”anse motionen besvarad”.
Vid stämman valdes Anders Olsson, tidigare vice ordförande, till ny ordförande efter Ingemar Tönnberg.

Anders Olsson valdes till ny ordförande för Jägareförbundet Värmland i samband med helgens årsstämma.

 

Två nya namn

Det blev även två nya namn i styrelsen: Britt Marie Nordqvist, Hagfors och André Brask, ordförande i Eda jaktvårdskrets.
– Rovdjursförvaltningen är alltjämt en avgörande och central fråga för oss i Värmland. Vi måste arbeta vidare för att uppfylla intentionerna i riksdagsbeslutet som handlar om att minska koncentrationen av varg där den är som störst. Vi tycker Värmland får bära för stor del av bördan, säger Anders Olsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev