Naturvårdsverket satsar på våtmarker för att stärka grundvattennivåer. Foto: Johnny Olsson

Många miljoner till myllrande våtmarker

Myllrande våtmarker ska bli den bestående effekten av Naturvårdsverkets offensiv för att återskapa naturliga förhållanden i våtmarker. 69 miljoner kronor fördelas nu på utredningar och direkta åtgärder.

Genom att skapa våtmarker stärks landskapets förmåga att klara översvämningar och torka. Svensk Jakt har skrivit om satsningen.

Inför hot om klimatförändringens påverkan på klimatet, med torka och risk för stora nederbördsmängder, vill Naturvårdsverket öka naturens möjlighet att mildra effekterna. Behovet av att öka grundvattennivåerna är en av grunderna i den nya satsningen.

 

Omfattande satsning

Totalt fördelas 69 miljoner kronor, fördelat på 47 miljoner kronor till direkta åtgärder och resterande del till utredningar om åtgärder.

– För första gången på länge jobbar vi offensivt med miljömålet ”myllrande våtmarker” säger Naturavdelningens chef, Claes Svedlindh.

Pengar går i första skede till länsstyrelserna. Det är det första steget i regeringens treåriga satsning på våtmarker.

I nästa steg ska även kommuner och lokala aktörer genom den lokala naturvårdssatsningen, LONA, få del av medlen.

 

Många goda exempel

Exempel på åtgärder visar på bredden och variationerna.

På Gotland satsar länsstyrelsen i huvudsak på att med enkla medel återställa vattenbalansen i skyddade områden, framför allt rikkärr och agmyrar. Det gör man genom att laga körspår eller lägga igen diken.

– Tillsammans med LONA och miljöstöden inom jordbruket är det här en bred satsning på våtmarker, säger Anna-Lena Fritz naturvårdschef på länsstyrelsen Gotland.

 

Återställer våtmarker

Jönköpings län satsar man på att restaurera våtmarker som påverkats av mänskliga aktiviteter.

– Många våtmarker är dikade vilket gett en förändring av vattenflöden och försämrat biologisk mångfald. Igenläggning av diken och röjning av vegetation kommer att förbättra våtmarkernas vattenhushållande funktion och gynnar både bildande av grundvatten och den biologiska mångfalden, säger Matti Ermold som är våtmarkssamordnare i Jönköpings län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev