Vinterns järvjakt har avslutats i Norge. Foto: Kjell-Erik Moseid

Många järvar skjutna under årets licensjakt

Licensjakten på järv har avslutats i Norge. Från jaktstarten den 10 september har 58 järvar skjutits.

Till skillnad mot Sverige har Norge under flera år haft möjlighet till licensjakt på järv. Dessutom har omfattningen ökat.

Efter flera år med ett ökat antal registrerade kullar har också avskjutningen följt med, trots att den stora och egentliga ökningen i den skandinaviska järvstammen sker i Sverige.  Under årets jaktsäsong hade jägarna i Norge möjlighet att fälla 107 järvar i åtta olika jaktområden.

 

Antalet järvar ökar

När jakten avslutades den 15 februari hade 58 järvar skjutits, vilket är en rejäl ökning från jaktåret 2017/18 då totalt 40 järvar sköts i Norge.

Norska miljödirektoratet bedömer även att ett antal järvar, utöver vad som fällts under licensjakten, kommer att skjutas genom skyddsjakt.

– Efter en säsong med flera kullar med järvvalpar förra året liksom 2017 blev det ett höjt uttag av järv i årets licensjakt. Det är fällt speciellt många utanför järvzonen i Hedmark, och i nordligaste delen av Tröndelag, säger Ellen Hambro, direktör för Miljödirektoratet.

 

Avlivar valpar

Efter att jakten avslutats ska en bedömning av behovet av ytterligare jakt göras. Det kan handla om att skjuta enskilda djur.

Det kan också handla om att gräva sig in i lyor och döda valparna.

– Det sker för att förhindra skador på husdjur och tamren, baserat på skadehistorik och råd från rovviltnämnderna, säger Ellen Hambro.

Under pågående licensjakt har beslut om skyddsjakt tagits på ytterligare sju järvar, sex av dem i nord Tröndelag, och de har räknats in bland de järvar som skjutits under licensjakten.

Årets järvinventering i Norge inleddes i januari och kommer att presenteras i oktober.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev