Förra vinterns inventering visar att järvstammen växer snabbt i Sverige. Foto: Olle Olsson

Järvstammen ökar snabbt

Antalet järvar i Skandinavien har på ett år ökat med tio procent, och ökning beror på att antalet järvar ökar snabbt i Sverige. Förra vinterns inventering visar att det fanns 699 järvar i Skandinavien.

Järvarna blir färre i Norge, men ökar samtidigt snabbt i Sverige. Rovdata.no har presenterat inventeringen för vintern 2017-2018, där antalet järvar i Norge fastställts till 291 stycken. En minskning med 22 individer.

 

Snabb ökning

I Sverige registrerades 439 järvar, vilket är en uppgång med 57 individer. Det är på ett år en ökning med 13 procent.

31 järvar spårades i både Norge och Sverige, och det ger 699 unika individer som bekräftar bilden av att antalet järvar ökar i Skandinavien. Bedömningen är att merparten av alla djur ingår i undersökningen.

Karta över förra vinterns järvspårning. Röd punkt är en hona, blå punkt en hane. Karta: Rovdata

God täckning

– I Norge har vi god täckningsgrad i insamlingen, ett stort antal analyserade prover och en hög andel tidigare kända individer bland döda vuxna järvar, säger Öystein Flagstad, genetiker på Rovdata.

57 järvkullar hittades under förra vinterns inventering, och beståndet av vuxna djur har fastställts till 307 individer. Varje individ återfanns i genomsnitt 3,75 gånger i det analyserade materialet. En ny metod för spårning och analys håller på att tas fram, som ska ge ett mer kvalitetssäkert resultat.

Hela rapporten kan läsas här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev