En älgtjur som avlivades i Gnestatrakten under sensommaren led av stora hudsår. Foto: Anders Nilsson

Många döda älgar – jakten avslutas i förtid

Sedan i somras har 14 döda älgar hittats döda i ett större område norr om Gnesta i Södermanland. Dödligheten i älgstammen är därmed så stor att älgjakten på vissa håll avslutats innan tilldelningarna fyllts.

– Jag jagar inom nordvästra Gåsinge. Det är 11.000 hektar stort och inför årets jakt drogs tilldelningen ned kraftigt till 25 älgar. Vi har lyckats fälla 15, men nu är jakten avslutad för i år. Vi har knappt någon älg och tillsammans med de älgar som hittats döda är den totala dödligheten i området uppe i nivå med den beslutade avskjutningen, säger Roland Blom, ledamot i Jägareförbundet Södermanlands styrelse.

 

Ingen epidemi

Dessbättre handlar det inte om någon epidemi i älgstammen. Älgarna har dött av olika orsaker.

– De har stångat ihjäl varandra i brunststrider, några har dött av hudsår och två eller tre älgar har bedömts vara dödade av varg, säger Roland Blom.

 

”Det är kollaps”

Han berättar att älgstammen i området går kräftgång.

– Det är kollaps. Tidigare år har vi skjutit omkring 40 älgar per år. I år hade vi en tilldelning på 25 och vi sköt 15. Det är väldigt ont om älg här numera, säger Roland Blom.

– Nedgången började när vargreviret i Sjunda bildades för några år sedan. Och det är inte bara älgstammen som minskat. När vi jagar av en backe där det tidigare kom ut ett tiotal klövvilt av olika sorter, ser vi numera knappt ett enda djur, säger Roland Blom.

 

Inte CWD

Sedan i somras har Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fått in två älgar och ett älghuvud från Gnestatrakten.

– Det handlar om en fjolårstjur som avlivades på grund av ett stort sår på bakre delen av ryggen med kraftiga fluglarvsangrepp, samt en tio år gammal älgtjur som avlivades då den var oskygg och inte reagerade på folk och hundar. Älgen hade gamla skador på bröstkorgen inklusive benbrott och bölder och en allmäninfektion, berättar Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär vid SVA.

– På den inskickade älgskallen sågs inga sjukliga förändringar, fortsätter Henrik Uhlhorn.

Samtliga inskickade älgar har undersökts för den fruktade avmagringssjukdomen CWD. Undersökningarna visar att ingen av älgarna var drabbade av sjukdomen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev