Björntilldelningen fylldes inte i Jämtlands län i år. Därmed kommer stammen heller inte att minska i enlighet med länets viltförvaltningsdelegations beslut.

Björntilldelningen fylldes inte i Jämtlands län i år. Därmed kommer stammen heller inte att minska i enlighet med länets viltförvaltningsdelegations beslut. Foto: Daniel Birgersson

Många björnar kvar på tilldelningen när jakten avslutades

Årets licensjakt på björn är avslutad i hela landet. I Jämtlands län sköt bara 167 av de tilldelade 200 björnarna. I övriga landet fylldes tilldelningarna.

Totalt skulle 502 björnar skjutas vid årets licensjakt. 470 fälldes.
I Gävleborgs län inträffade en överskjutning där 71 björnar fälldes istället för de tilldelade 70.

I Jämtland, däremot, sköts 33 björnar för lite. I länet skulle 200 björnar fällas men när jakten nu kan summeras står det klart att 167 björnar fälldes i länet.

200 björnar ska skjutas i Jämtlands län

Inför årets jakt hade länsstyrelsen fördubblat tilldelningen i Jämtland eftersom den senaste inventeringen visade på en för stor björnstam i länet. För första gången delade länsstyrelsen även in länet i åtta olika jaktområden med egna tilldelningar. Och av allt att döma var det just det beslutet som är den enskilt största förklaringen till att den totala tilldelningen på 200 björnar inte kunde fyllas.

Länsstyrelse självkritisk efter stoppad björnjakt

En månad in i licensjakten försökte också länsstyrelsen ta bort de administrativa gränserna som satte käppar i hjulen för att tilldelningen skulle fyllas. Myndigheten släppte därför björnjakten fri i hela länet, i syfte att samtliga tilldelade 200 björnar skulle skjutas. Men redan efter en dags jakt stoppades den fria björnjakten efter att Rovdjursföreningen överklagade länsstyrelsens beslut.

Kammarrätten prövar björnjakten – ingen omfördelning av kvarvarande licens

Licensjakten avslutades den 15 oktober. Att det fälldes 33 björnar för lite i Jämtland län får till följd att björnstammen inte kommer att minska i enlighet med länsstyrelsens viltförvaltningsdelegations beslut. Dessutom ökar risken för omfattande skador för renskötseln i vår, skador som för med sig en storskalig skyddsjakt på björnar som orsakar problem i samband med renkalvningen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev