Larz Borg och Peter Wadman med den fina älgtjuren. Foto: Privat

Lyckad älgjaktspremiär för svenskättlingarna

Efter en lyckad älgjakt i Värmland fick familjen Borg från Minnesota med sig minnen för livet hem till USA.

Som bekant utvandrade många svenskar till USA under 1800-, och i början av, 1900-talet.

Det har medfört att det finns en hel del svenskättlingar i det stora landet i väster och många av dessa söker gärna sina svenska rötter.

 

Inbjudna

Allan Borg lyckades återknyta kontakten med sina svenska släktingar vilket resulterade i att familjen blev inbjuden till en svensk älgjakt.

– Det är min syrras gubbe som är släkt med familjen Borg i Minnesota och de kom överens om detta när de var på 100-årsjubileumet av soldatens Olof Borgs utvandring från Sverige, Allans farfarsfar. I somras kollade jag med jaktlaget om det gick bra att de satt med gästjägare och då som uppsiktsjakt. De fick klartecken för detta och då var det bara att köra, säger Peter Wadman ordförande för Rudsbergs älgjaktsförening. 

 

Med på premiären

Sagt och gjort. Allan och hustrun Sonya, samt yngsta sonen Larz, tog sig till Värmland för att få uppleva bland det svenskaste vi har – älgjaktspremiären.

Och snacka om att det blev jackpot.

– Redan på premiärdagen kunde Larz skjuta en udda 14-taggare. Jag sa till honom att den där skulle jag vilja skjuta men han fick göra det. Men den var jäkligt fin, säger Peter Wadman.

Som om det inte vore nog så fick även pappa Allan nedlägga en svensk älg.

– Der gick ungefär 20 minuter från att Larz sköt sin tjur så lyckades Allan skjuta en kviga, säger Peter. 

 

Tre dagar

Totalt var de svenskättade amerikanerna med under tre dagar i de värmländska skogarna. Larz fick även uppleva när Peters dotter fällde en älg.

– Vi har sett mycket älg under de här dagarna. Det är bara under två såtar som vi inte har haft älgobsar, säger Peter.

 

Bogmontage

Nu väntar en stor procedur för att ta reda på Larz fina tjur. Det är bestämt att det ska göras ett bogmontage av den och arbetet kommer att påbörjas hos en konservator i Deje för att sedan slutföras i Minnesota, enligt Peter.

– Det har varit mycket jobb med besöket men det har varit roligt. De har varit disciplinerade och följt våra anvisningar på ett bra sätt. Vi fick dock göra ett jakt-pm på engelska så att all information gick fram på ett bra sätt, säger Peter. 

 

”Ett mirakel”

Pappan i familjen Borg, Allan, var givetvis mycket glad över den lyckade jakten.

– Älgjakten i Sverige var mitt livs största jaktupplevelse. Det var fantastiskt för min 19-årige son, Larz, att få möjlighet att komma till Värmland och dessutom fälla en trofétjur. Det var även kul för egen del att jag sköt en ko. Det kan närmast beskrivas som ett mirakel. För oss har våra drömmar verkligen gått i uppfyllelse, säger han.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev