Tre av eldsjälarna i Lundastudenternas jaktförening: Stina Ljunggren, Edwin Svensson och Max Kristensson. Foto: Marie Gadolin

Lundastudenter vill förmedla kunskap om jakt

Premium

Ett litet jaktintresserat gäng som studerar vid Lunds universitet vill öka medvetenheten kring jakt bland studenterna, en grupp som inte alltid har en positiv inställning till jägare.

I den akademiska världen i Lund möts studenter från landets alla delar och med vitt skilda bakgrunder. Men gemensamma intressen förenar. 2017 startade några studenter LAJF, Lunds akademiska jaktförening, som nu har totalt cirka 80 medlemmar, varav 60 aktiva.

– Antalet medlemmar har nästan fördubblats varje år, det visar på ett ökande intresse, säger Edwin Svensson, ordförande i föreningen.

Möter okunskap

De jagande studenterna möts av mycket okunskap om jakt i den akademiska världen och får många frågor. Det finns också ett motstånd mot jakt som ofta beror på just bristande kunskap.

– Vi välkomnar en diskussion och tycker att det är fantastiskt att vi kan få dela med oss av vår kunskap och vårt stora intresse, säger Stina Ljunggren, också hon ledamot av föreningens styrelse.

Diffus bild

De kommer båda ”från landet” i Östergötland respektive Småland och är uppväxta med jakt. Men många som läser i Lund är från stan och känner till väldigt lite om jakt som en naturlig del av livet på landet. De kanske aldrig tidigare har träffat någon som jagar och har en diffus bild av vad en jägare är och gör.

”Är det mycket troféjakt?” och ”Får man mata djuren i skogen?” är frågor som ställs.

Behöver förklara

Edwin Svensson.

– Innan jag började plugga behövde jag aldrig förklara varför jag jagar. Nu behöver jag förklara varför jag äter kött, säger Edwin Svensson och fortsätter:

– Många är kritiska, som student ska man vara ifrågasättande och granskande.

Nyfikenhet bättre

Stina Ljunggren säger vidare:

– Det är viktigt att det finns en plats för den här diskussionen. Det är mycket bättre om okunskap vänds i nyfikenhet än motstånd.

Frågorna som ställs ger Edwin, Stina och deras vänner i föreningen chansen att förklara saker som viltvård och jaktens etiska aspekter, till exempel. Det gör de i olika sammanhang, till exempel på mässor som Akademiska föreningen anordnar. Då bjuder de på rökt kött och pratar jakt.

Jägarexamen

Men framför allt gör de det genom att årligen hålla en jägarexamenskurs för studenter.

– Vi har kört den här kursen i några år nu. Vi brukar ta in 15 elever, nu är de 19. Vi märker ett ökande intresse, det är lite trendigt att ta jägarexamen, säger Edwin Svensson.

Alla som går kursen blir kanske inte jägare men en hel del har ett stort, gediget jaktintresse. Många vill gå kursen för att helt enkelt lära sig mer. Andra vill in i gemenskapen i föreningen.

Hjälps åt

Ledamöterna i styrelsen för LAJF sköter teoridelen själva och håller föreläsningar om sina specialkunskaper. En kan mest om klövvilt, en mycket om fågel, och så vidare. De har också hjälp av ett litet alumninätverk, det vill säga tidigare studenter vid universitetet. Vid varje kurskväll är det två ur styrelsen som är med.

Stina Ljunggren.

– Vi hjälps åt och kompletterar varandra, det är en trygghet för oss och för kursdeltagarna. Vårt mål är att eleverna ska bli säkra jägare, inte fullärda jägare, säger Stina Ljunggren, som ser det som en styrka att kursledarna har olika erfarenheter jaktligt.

– Och det vi inte kan tar vi reda på, fyller Edwin Svensson i.

Skriver godkänt

De menar att deras kurser håller hög kvalitet och inte minst resultaten från det senaste teoriprovet styrker den uppfattningen. 80 procent av deltagarna skrev godkänt på första försöket, bara tre kuggade – och de var endast två–tre poäng från godkänt.

– Våra deltagare har studievana och tycker att det är kul att plugga något annat än det de läser på universitetet, säger Edwin Svensson.

Skytteinstruktörer

Skytteträningen tar de hjälp med, bokar in sig på skjutbanor runt om i Skåne och använder banornas instruktörer. Det innebär en del pussel med samåkning, alla studenter har förstås inte egen bil. Samma sak blir det vid utflykter, som i år till Elmia game fair, och de jakttillfällen föreningen ibland lyckas ordna.

– Jakt är ju väldigt praktisk, man lär sig genom att jaga men det är svårt att hitta jakt i Skåne som inte kostar för mycket. En student har inte råd att betala flera tusen kronor för att få skjuta en brungris, säger Edwin Svensson.

Föreningen har ett jaktlag, men vill gärna ha fler jaktmöjligheter för att få mer praktik.

– Våra nya jägare vill få följa med ut och se hur jakt går till, vi som redan jagar vill komma ut och lära oss mer, fortsätter Edwin.

Enbart studenter

En annan försvårande omständighet är föreningsstrukturen vid universitet. LAJF ligger under Akademiska föreningen. Det innebär att endast studenter vid universitetet kan vara medlemmar och gå jägarexamenskursen.

Ett annat krux är att man inte är student så länge. De flesta läser i ungefär fem år. Det innebär stor omsättning av medlemmar och även styrelseledamöter. Föreningen har heller ingen egen lokal.

– Vi skulle vilja sätta upp en alumniverksamhet för tidigare studenter men skulle behöva stöd från till exempel Jägareförbundet. Att ingå i en paraplyorganisation skulle vara en trygghet. Nu får man inte vara med i föreningen om man inte pluggar, säger Edwin Svensson.

Lättsamt umgänge

Men studentlivet i Lund innebär förstås även lättsammare element. Efter jägarexamens teoripass går man ut och tar en öl tillsammans. Jaktföreningen arrangerar också grillkvällar och även vad de kallar en jaktfinalsittning, det vill säga en bättre middag.

– Då kan vi även bjuda in tidigare medlemmar. Vi jobbar mycket på sammanhållningen och gemenskapen, säger Edwin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev