Ett UF-företag som sålde viltkött i skånska Vellinge stoppades av kommunens miljöinspektör. Bilden har inget med företaget att göra. Foto: Lars-Henrik Andersson

Unga företagare som sålde viltkött stoppades

Tre gymnasieelever i skånska Vellinge startade ett UF-företag och sålde viltkött i kommunen. Skolan jämställde det med försäljning av kakor och salami, men kommunens miljöinspektör reagerade och stoppade UF-företaget.

Det är Expressen/Kvällsposten som skriver om tre tjejer som startade ett företag inom ramen för skolans arbete med ung företagsamhet. Tjejerna hade kontaktat en lokal vilthanteringsanläggning för ett samarbete.

Varje fredag åkte de till anläggningen, de packade kyllådor och åkte sedan runt i Vellinge och levererade viltkött till kommuninvånare.

Ett lyckat koncept som var uppskattat.

Men det saknades tillstånd.

 

Lagstiftningen tydlig

– Det spelar ingen roll enligt lagstiftningen om du har ett UF-företag eller ett vanligt företag, har du ett företag som hanterar livsmedel ska det registreras hos kommunen, säger miljöchefen Ola Gustafsson vid Vellinge kommun till Kvällsposten.

UF-företaget ålades att betala en sanktionsavgift på 5.000 kronor till Kammarkollegiet.

På skolan skakade rektor Jonas Frankel på huvudet.

Han skrev ett yttrande till kommunens miljöavdelning där skolan tog på sig allt ansvar och avgifter.

 

Oklar bedömning

– Jag var övertygad om att mitt yttrande skulle räcka för att skydda tjejerna, jag blev förvånad att det ändå blev en sanktionsavgift riktad mot dem, säger rektor Jonas Frankel i intervjun.

Han har hela tiden hävdat att eleverna inte gjort något fel. Avgiften har överklagats av tjejerna bakom UF-företaget som döptes till Meatme UF.

– Vi tycker att det är orättvist. När elever säljer salami eller kakor borde de i så fall också få samma konsekvenser, säger en av tjejerna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev