LRF Skåne vill inte ha några vargar i länet, och menar också att det inte finns stöd i nuvarande förvaltningsplan för en vargetablering i Skåne. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

LRF Skåne starkt kritiska till varg i länet

LRF Skåne gillar inte tanken på ett vargrevir i länet. Det kan negativt påverka möjligheten till djurhållning, Sveriges livsmedelsstrategi och möjligheten att hålla betesmarker öppna.

LRF Skåne beskriver en stor oro och vill varna för de problem och kostnader detta kommer att medföra för djurägare i Skåne.

Man beräknar kostnaden för att rovdjurssäkra betesmarker hos de 2.000 fårbönder som finns i Skåne till hundratals miljoner kronor, något som näringen inte kan bekosta. Länsstyrelsens stöd för stängsling täcker dessutom inte hela kostnaden.

 

Bekräftat: Skåne har fått sitt första vargrevir

Varnar för följder

”Hur rimmar detta med livsmedelsstrategin som säger att vi ska öka produktionen av livsmedel i Sverige? Det är ingen överdrift att många fårägare överväger att sluta med sin uppfödning av tamdjur när det finns etablerad varg i Skåne, vilket innebär att det öppna landskapet kommer att växa igen och beskogas,” säger Hans Ramel, ordförande i LRF Skåne i ett pressmeddelande.

 

Nej till varg

LRF-föreningen anser att det inte finns utrymme för varg i Skåne.

Man hävdar dessutom att det inte finns stöd för en vargetablering i rådande förvaltningsplaner.

”Målet för den nuvarande förvaltningsplanen för södra rovdjurområdet är att det ska finnas ett vargrevir i Södermanland men inga ytterligare revir i övriga län i södra Sverige. Nu verkar det målet ha övergivits,” skriver LRF Skåne.

 

Kan bli stressade

Det nya vargreviret i Linderödsåsen ses som ett direkt hot mot djurhållning och livsmedelsproduktion, och dessutom anser LRF Skåne att vargarna kan bli stressade av att befinna sig i länet med många vägar, tät trafik och en natur där det finns människor överallt.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev