Publicerad 13 mars 2017 - 13:00

Lurar i buskarna. LRF:s lokalavdelning i Töreboda föreslår att LRF arbetar för att ta över Jägareförbundets allmänna uppdrag. Foto: Jan Henricson

LRF-motion om att ta över allmänt uppdrag

När LRF senast gjorde ett utspel om Jägareförbundets allmänna uppdrag var det i en motion där det föreslogs att regeringen skulle utreda uppdraget. När man nu tar nya tag är syftet att ta över arbetet från jägarna och driva det i LRF:s regi.

Till LRF:s årsstämma 2015 ställde sig förbundets styrelse bakom en motion från lokalavdelningen i Töreboda som ville att regeringen utredde om Svenska Jägareförbundet var bäst lämpad att sköta det allmänna uppdraget.

Motionen röstades ner av riksförbundsstämman, men i Töreboda ger man sig inte. Nu får i första instans LRF Västra Götaland ett nytt förslag i samma anda att ta ställning till.

 

Ambitiösa ambitioner

Men den här gången stannar det inte vid en utredning. Lokalavdelningen föreslår att LRF ska arbeta för att ta över allmänna uppdraget från Jägareförbundet.

Enligt motionären är det många som vill ha del av pengarna i Viltvårdsfonden – Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen nämns i sammanhanget.

Därför, resonerar man, är det lämpligt att undersöka om LRF som landets största markägarorganisation också kan vara den som är bäst lämpad att sköta det allmänna uppdraget.

Enligt motionen bör också LRF ha en ambition att ta över administrationen av Viltvårdsfonden som idag sköts av Kammarkollegiet, en myndighet som motionären inte har förtroende för.

 

Ombud pekas ut

Mot bakgrund av reaktionerna som blev på förslaget inför stämman 2015 vill motionären också att det ”påtalas för SJF det felaktiga i att innan riksförbundsstämman försöka påverka ombuden”.

Man anser även att de ombud på LRF-stämman som är aktiva i Jägareförbundet anmäler jäv om motionen når högsta instans. LRF Töreboda drar sig inte ens för att peka ut ett enskilt ombud vid årsstämman 2015 för att ha varit jävig.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram