LRF vill att allmänna uppdraget utreds

LRF vill avveckla Jägareförbundets allmänna uppdrag. I slutet av maj ska LRF:s riksstämma ta ställning till en motion i ärendet. Foto: Lars-Henrik Andersson

Avveckla Jägareförbundets allmänna uppdrag. Inför skyddsjakt på örn och allmän jakttid på kronhjort. Utred även rovdjursangreppens psykosociala påverkan.
Det är några av förslagen i den hög av motioner som lämnats in till LRF:s riksstämma.

Den 26 till 26 maj har Lantbrukarnas riksförbund, LRF, sin riksförbundsstämma. Till stämman har en mängd motioner lämnats in från avdelningar och regioner.
En av motionerna som delvis får stöd av LRF:s styrelse handlar om Svenska Jägareförbundet och det allmänna uppdraget.

 

Stöd för motionen

Det är Töreboda kommungrupp som i sin motion anser att Jägareförbundets allmänna uppdrag bör upphöra. Motionen fick stöd av LRF Västra Götaland.
LRF:s styrelse håller i princip med vad som står i motionerna och vill att stämman ger styrelsen uppdraget att arbeta för att regeringen utreder Jägareförbundets allmänna uppdrag.
”Den typ av uppdrag som Jägareförbundet nu har bör enligt styrelsens uppfattning vara ett ansvar för staten. ”
– Först och främst, så har Svenska Jägareförbundet inte för vana att kommentera andra organisationers demokratiska processer. 
Men i det här fallet, så har många av våra medlemmar reagerat starkt på LRF:s förbundsstyrelses ställningstaganden avseende det allmänna uppdraget och det förstår vi verkligen, säger Åke Granström vice generalsekreterare vid Svenska Jägareförbundet.

 

Anmärkningsvärt

Han tycker, liksom många av Jägareförbundets medlemmar, att det är mycket anmärkningsvärt att läsa LRF:s riksförbundsstyrelses intentioner och motiv angående Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag.
– Det finns många delar vi skulle kunna välja att kommentera, men väljer att inte göra det av respekt för den demokratiska processen, säger Åke Granström avslutningsvis.
Vidare i motionsfloden till LRF-stämman finns förslag om allt från skyddsjakt på örn till allmän jakttid på kronhjort och skyddsjakt i mörker på vissa hjortdjur.
LRF Södermanland vill till exempel ha en lagändring som ger möjlighet till generell skyddsjakt på vuxna hjortdjur och kalv i växande gröda samt även möjlighet att skyddsjaga nattetid.

 

Angrepp på tamboskap

Ett antal motioner berör också rovdjursfrågan och angreppen på bland annat tamboskap.
LRF Dalarna vill att LRF centralt tar upp frågan om underhållsbidrag för rovdjursavvisande stängsel.
LRF Västra Götaland föreslår att den psykosociala påverkan som rovdjursangreppen orsakar utreds samt att lämpliga åtgärder vidtas för att minska risk för psykosocial stress och allmän ohälsa vid rovdjursförekomst.
Vidare anser LRF Södermanland att företrädare för markägande och brukande av jord och skog ska få ökat inflytande i viltförvaltningsdelegationerna i förhållande till övriga intressen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev