LRF höjer tonläget ytterligare i viltdebatten genom att lämna Nationella viltolycksrådet. Foto: Martin Källberg

LRF lämnar samarbete kring viltolyckor

Premium

LRF lämnar Nationella viltolycksrådet, NVR. Beskedet kom i samband med att Polisens NVR-ansvariga kallade samverkansorganisationerna till ett möte i höst.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, väljer att lämna NVR, enligt ett mejl vidarebefordrat av Lena Britz, NVR-ansvarig vid Polisen.

”Eftersom huvudproblemet, mängden vilt, inte är i fokus för NVR så har LRF inte kunnat prioritera arbetet i NVR. LRF väljer därför att lämna NVR. Det är inte någon dramatik i detta. LRF måste prioritera sådant arbete som kan ge effekt på viltskador i jordbruk och skogsbruk i första hand. LRF lämnar därför NVR formellt och ber om att LRF:s namn och logotyp inte längre används i NVR:s material och kommunikation”, skriver Anders Wetterin, näringspolitisk expert vid LRF, i mejlet.

 

Grundorsaken

Han anser att NVR inte har tagit itu med vad han anser vara grundorsaken till viltolyckorna, ökande viltstammar, som i sin tur orsakar jord- och skogsbruk skador för ansenliga summor.

Markus Olsson, NVR-ansvarig på Svenska Jägareförbundet, kommenterar LRF:s beslut:

– Först och främst är det tråkigt att LRF väljer att lämna NVR, eftersom man borde ha en viktig funktion att fylla i det förbyggande viltolycksarbetet. Markanvändningens betydelse för viltolyckors uppkomst ska inte underskattas.

 

Men LRF kritiserar NVR för att inte göra något åt de ökande viltstammarna. Det är väl inte NVR:s uppgift att styra mängden vilt?

Markus Olsson.

– Det hör till sakens natur att NVR inte jobbar för att reglera viltstammarnas storlek. NVR sitter också på bra kunskap om orsakerna till utvecklingen av viltolyckorna. Faktorerna bakom viltolyckor är många och de behöver därför förebyggas mångsidigt. Tänkvärt är att sedan 1990-talet har minskade stammar av rådjur gett upphov till ökat antal viltolyckor, säger Markus Olsson.

 

På semester

NVR-ansvariga på Polisen är inte anträffbara för tillfället på grund av semestrar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev