Viltskadekommissionen vill minska, bland annat betesskador, med ett nytt åtgärdsprogram. Foto: Jan Henricson

Föreslår slopad beslutanderätt för VFD

Viltskadekommissionen har nu presenterat sitt åtgärdsprogram för att minska viltskadorna. Bland annat föreslås att länens viltförvaltningsdelegationer, VFD, inte ska ha någon beslutanderätt.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, välkomnar Viltskadekommissionens utredning som presenterats.

– Det är ett gediget arbete som utredaren Elisabeth Nilsson har gjort. Det är uppenbart att regeringen måste ge tydliga direktiv till flera myndigheter om att viltskadorna måste minska, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.

 

Flera åtgärder

Enligt Viltskadekommissionens utredning kostar viltet minst 18 miljarder kronor årligen för jordbruk, skogsbruk och trafik och några av kommissionens åtgärdsförslag riktar sig direkt till regering och myndigheter. 

Några av de åtgärder som de efterlyser är:

  • Tillsätt en ny jaktlagsutredning.      
  • Ge tydliga direktiv om minskade stammar och avskjutning av klövvilt och stora fåglar till Jordbruksverket, Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.
  • Förbjud utfodring av klövvilt.
  • Utvidga Naturvårdsverkets uppdrag till att omfatta inventering av betesskador av allt klövvilt.
  • Klassificera vildsvin som en allvarligt skadegörande art. Utred förutsättningar för användning av skottpeng som verktyg för att effektivisera jakt på allvarligt skadegörande arter.
  • Ändra viltförvaltningsdelegationernas uppgift till att uteslutande vara ett rådgivande organ till länsstyrelsen. Viltförvaltningsdelegationerna ska inte ha någon beslutanderätt.

 

”Avskjutningarna ska öka”

LRF:s ordförande Palle Borgström.

LRF:s ordförande Palle Borgström. Foto: LRF

Viltskadekommissionen vill att regeringen tar täten och ger tydliga direktiv till flera myndigheter om att viltskadorna måste minska och avskjutningarna öka. LRF:s förbundsordförande Palle Borgström anser att slutsatserna i Viltskadekommissionens rapport är rimliga.

– Som utredningen visar så är viltskadorna ett samhällsproblem och då behöver hela samhället agera för att lösa situationen. Vi kan inte ha en ordning där viltet avgör vår civilberedskap, vår matproduktion och vår energiförsörjning, säger Palle Borgström i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev