LRF och dess ordförande Palle Borgström applåderar Naturvårdsverkets förslag att slopa fredningen av vildsvinssugga som åtföljs av smågrisar. Foto: Anders Jarnemo samt LRF

LRF gör tummen upp för jakt på kultingförande vildsvinssugga

Slopad fredning av vildsvinssugga som åtföljs av smågrisar samt utökad jakttid för rådjur, dovvilt och kronvilt. Det är några av förslagen i Naturvårdsverkets utredning om ändrade jakttider som applåderas av Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
– Det är viktigt att frågan om skador av vilt i trafik samt i jord- och skogsbruk tas på stort allvar, säger Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande i ett pressmeddelande.

I remissvaret ser LRF mycket positivt på att Naturvårdsverket, enligt organisationen, ”gör en viktig markering och förflyttning från ett bevarandeperspektiv till en mer modern syn på viltförvaltningen.”
LRF anser att detta innebär att Naturvårdsverket i fortsättningen vill agera i enlighet med den del av strategin för svensk viltförvaltning som säger att ”populationsreglerande jakt på arter som orsakar stora skador bör särskilt främjas.”

LRF: Jaga rådjur, dov och kron dygnet runt

– Dagens lagstiftning är långt i från verkligheten. Vi har stora viltstammar som i flera fall inte beskattas i den omfattning som de borde. Både med tanke på värdet i vilt och jakt och de stora viltskadorna i trafik, jordbruk och skogsbruk. Det är viktigt för LRF:s medlemmar, som drabbas hårt av viltskadorna, att jägarnas ges ökade möjligheter, säger Palle Borgström i pressmeddelandet från LRF.

 

De här förslagen anser LRF är mycket bra

• Slopad fredning av vildsvinssugga som åtföljs av smågrisar.

• Utökad jakttid för rådjur, dovvilt och kronvilt där jakttiden för kronvilt ska gälla hela landet.

• Fasta datum för älgjaktens start och slut. Slopad möjlighet för länsstyrelserna att besluta om brunstuppehåll och helgförbud. LRF:s önskemål är att septemberjakt utökas att gälla även i hela Värmlands-, Dalarnas- och Gävleborgs län och tillåten tid för jakt på rådjur, dovvilt och kronvilt ska vara hela dygnet.

• Tillåten tid för jakt under dygnet utökas för björn och mufflon. Att tid för jakt med hund efter klövvilt ska avslutas den 31 januari. Med LRF:s tilläggsönskan att jakt på älg med hund ska vara tillåten även i februari, åtminstone från och med Värmlands-, Dalarnas- och Gävleborgs län och norrut i norrlandslänen.

• Att skyddsjakt på enskilds initiativ införs på trana och sångsvan.

 

De här förslagen uppskattas inte av LRF

• Att skyddsjakt på vildsvin, på enskilds initiativ, inte förenklas. LRF yrkar att den jakten ska vara tillåten inom hela den fastighet som skadas av vildsvin.

• Att skyddsjakten på årskalv av dov- och kronvilt inte utökas till att gälla i hela landet. LRF yrkar att den ska gälla även i Skåne och på Gotland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev