Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, tar fram en egen plan, utan jägarnas medverkan, för hur vildsvinsskadorna i lantbruket ska minska. ”Förvånande”, anser Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson. Foto: Mari Ermeland

LRF avbryter samarbete med Jägareförbundet: ”Förvånande”

Premium

LRF avbryter samarbetet med jägarnas organisationer med att ta fram en gemensam plan för hur viltskador i skog och på jord ska minska. Att LRF vill gå vidare i en sådan här fråga utan jägarnas medverkan är förvånande, kommenterar Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson.

LRF:s ordförande Palle Borgström.

Palle Borgström. Foto: LRF

I ett pressmeddelande beskriver LRF vad som ligger bakom deras överraskande beslut. Överraskande, eftersom det var bondeorganisationen som tog initiativ till att ta fram en handlingsplan mot viltskador, och som bjöd in Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund till samarbete.

– Vi har funnit samsyn i flera delar av arbetet, men dessvärre har vi svårt att enas om vissa delar, exempelvis nationella mål gällande förvaltningen, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.

 

Andra samarbeten

LRF väljer därför att fortsätta arbetet med handlingsplanen på egen hand. Något som är nödvändigt då man betraktar vildsvinsskadorna som ett reellt hot mot Sveriges lantbruk, sägs det i pressmeddelandet.

Det avbrutna samarbetet gäller enligt Palle Borgström endast viltskadeplanen.

– LRF samarbetar gärna med jägarorganisationerna framöver både på nationell och regional nivå, men just denna handlingsplan är inte möjlig att nå samsyn inom, säger han.

 

Har dialog

Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson säger att det är förvånande att LRF vill upprätta förvaltningsplaner för klövvilt utan Jägareförbundets medverkan.

– Vi var inte eniga om allt, men var ändå ganska nära varandra. Vad gäller nationella mål för förvaltningen är det vår mening att viltförvaltning för att vara framgångsrik måste utgå från förhållanden på lokal och regional nivå.

Torbjörn Larsson är försiktig i sin kritik av LRF:s beslut. Han vill inte äventyra de samarbeten som fortfarande finns mellan de stora organisationerna.

– Jag har en bra dialog med Palle Borgström, och i andra frågor jobbar organisationerna bra tillsammans. Exempelvis när det gäller vårt arbete med att få till småskalig försäljning av vildsvinskött, säger Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev