Foto: Lars-Henrik Andersson

Lösspringande renar försvårar älg- och småviltjakt

Premium

Renar stör älgjakten och småviltjakten i stora delar av Bräcke kommun i Jämtlands län. Nu vill jaktlagen ha en dialog med samebyarna för att komma till rätta med problemet.

När samerna kommer med sina renar under älgjakten redan i mitten av oktober får många jaktlag svårt att genomföra sin jakt. Detta eftersom tusentals renar då släpps lösa och renarna sprider sig sedan i alla riktningar. Det här omöjliggör både älgjakten och jakten med drivande hundar, som inte är klövdjursrena, i stora områden.

När jägarna betalat arrenden för sin jakt och dessutom har krav på en älgavskjutning av skogsbolagen eller av andra andra går inte ekvationen med älg och ren ihop. Utan älgjakten och all annan jakt som hjortjakt och rådjursjakt med hundar får läggas ner på grund av renförekomsten.

 

Efterlyser dialog

Vissa jaktlag där renarna släpps ut kunde i år jaga från 1 september till mitten av oktober innan det blev stopp på grund av renarna.

– Vi betalar fullt arrende till bolaget men har i praktiken en älgjakt på knappt en och en halv månad, säger en jaktledare på bolagsmark, som vill vara anonym i det här känsliga ärendet.

Nu vill jaktlagen ha en dialog med samebyarna för att komma till rätta med problemet med renarna.

– Vi vill få till ett möte med berörda samebyar för att diskutera frågan om när renarna behöver komma hit. Som det är nu så fungerar det inte bra. Det skapar missnöje hos jaktlagen och bofasta med förkortad jakttid på både älgjakt och småviltjakt, säger Anders Åreng, ordförande för Bräcke älgskötselområde.

 

Gott om kronvilt

I Bräcke kommun finns dessutom en stark kronviltstam som behöver regleras. Men det går inte att använda drivande hundar som drever eller beagle under den jakten. Detta på grund av de lösspringande renarna.

Älgskötselområdet kommer nu att kontakta länsstyrelsen i Jämtland för att försöka lösa problemet.

Svenska Jägarförbundet Mittnorland känner till problemet och jaktvårdskonsulent Magnus Hansson ger sin syn på hur problemet ska kunna lösas.

– Precis som vid andra interaktioner med andra brukare av markerna bör jaktlagen ta kontakt med i renskötarna och försöka finna en lösning som fungerar. Jägarna bör även ta kontakt med markägaren för att om det behövs reglera jakträttsavtalet, säger Magnus Hansson.

 

Reglera pris

Om förutsättningarna för jakten ändrats på grund av ändringar i markanvändandet som påverkar jaktmöjligheten negativt så bör pris och eventuella krav regleras därefter.

– Det kan också vara bra att älgförvaltningsgruppen för området får kännedom om sådana här problem och konflikter. I gruppen är representanter för markägare, jägare representerade och de kan säkert vara med och bidra till en lösning, säger Magnus Hansson.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev