S förtydligar Löfvens uttalande om ILO 169

Helén Pettersson (S) förtydligar nu partiledaren Stefan Löfvens tidigare uttalande om ILO 169. Foto: Bernt Karlsson & Magnus Länje

Socialdemokraterna kommer inte att ratificera ILO-konventionen 169 angående ursprungsbefolkningars rättigheter om inte privat äganderätt och basnäringarna är säkrade. Partiledaren Stefan Löfvens tidigare uttalande i Sameradion korrigeras nu av Helén Pettersson (S), Umeå.

Svensk Jakt har tidigare idag uppmärksammat intervjun med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, där han i Sameradion sa att han tänkte ratificera ILO 169 vid en valseger.
Något som riskerar att påverka fjälljakten negativt, eftersom samernas rättigheter till jakten på statens marker skulle stärkas på andras bekostnad.

Vill säkra basnäringar
I ett mejl till Svensk Jakt korrigerar nu partikamraten Helén Pettersson, som sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, sin partiledares uttalande. Så här skriver Helén Pettersson:
– Vi kommer inte att ratificera ILO 169 utan att privat äganderätt och basnäringarna är säkrade. Ett ratificerande ska inte utöka samernas rätt till land och vatten. Vårt fokus ligger på nordiska samekonventionen. När den är klar får vi utreda om och hur man eventuellt kan gå vidare.
– Vi har alltså ingen annan ingång än regeringen, vilket tyvärr inte framgick i intervjun i Sameradion.

Rätt till mark ska utredas
Helén Pettersson betonar att Socialdemokraterna inte drivit någon annan linje än den regeringen gör.
– Vår grundläggande inställning till detta arbete har hela tiden varit att innan vi ansluter oss till ILO 169 behöver ett antal frågeställningar utredas. Det gäller inte minst rätten till mark och vatten. Det är också vad tidigare utredningar har kommit fram till.
Enligt Helén Pettersson är hennes parti positiva till det arbete med ennordisk samekonvention som nu pågår.
– Vi anser att det är viktigt att det arbetet får fortgå. Konventionen skapar inte några nya rättigheter, utan ska garantera de rättigheter samerna har idag, framhåller Helén Pettersson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev