Lodjursungen var en liten hane som vägde sju kilo. Foto: Privat

Lodjursunge kom i vägen för jämthund

Premium

Jämthunden hade sökt ut några hundra meter när den stötte samman med en lodjurshona och hennes två ungar. En av ungarna dödades av hunden. Olyckligt och tragiskt, kommenterar hundföraren.

Jan Henricson Publicerad 11 november 2019 - 15:00

Händelsen inträffade sydost om Tranås, på gränsen mellan Östergötlands och Jönköpings län, i söndags morse då jägarna hade ställt ut och väntade på att hunden skulle släppas.

– Vi var i första såten. Jag hade bara släppt min jämthund ur bilen och stod och pysslade med utrustningen när han drog iväg. Han är gammal och har aldrig tidigare jagat lodjur vad jag vet, det som hände var fullständigt oväntat, säger hundföraren till Svensk Jakt.

 

Lospår i snön

Hunden försvann upp på en bergknalle, där det kan ligga vildsvin bland de yviga granarna. Plötsligt hördes ett hetsigt upptag.

– Det gick rakt ner i en plantering och sedan blev det tyst. Allt var mycket märkligt, så jag rapporterade på radion att jag skulle gå dit och se efter vad som hänt, berättar hundföraren.

På vägen dit fick han se lodjursspår i snön, men eftersom inte det är helt ovanligt med lo i trakten fäste han inte någon vikt vid dem, utan fortsatte fram mot platsen där hunden tystnat.

– Jag blev mycket förvånad när jag kom fram och där låg en död lodjursunge. Hunden var fortfarande kvar. Mycket tråkigt, både olyckligt och tragiskt. Visst tycker jag att vi ska ha lodjursjakt när de är tillräckligt många, men så här vill jag inte att det ska gå till, säger jägaren.

Han gjorde som man ska göra i sådana situationer och rapporterade till länsstyrelsens besiktningsman, som i sin tur kontaktade polisen.

 

Låga granar

Loungen var en hane som vägde sju kilo. Sannolikt hade den dödats omgående när hunden kom ikapp den.

– Lodjuren sprang ner i en plantering med täta låga granar, det var mycket svårt för ungen att komma undan. Den kunde inte klättra upp i något träd i den där planteringen.

Lodjuret togs om hand av polis och ska skickas till SVA för undersökning.

 

Kan bli vanligare

Att lodjur och hundar råkar i slagsmål i samband med att de stöter ihop under annan jakt är inte så ovanligt. Inte sällan blir hunden ordentligt riven. Att lodjuret dödas i sammandrabbningen händer mer sällan.

– I varje fall hör man inte talas om det. Besiktningsmannen sa att han trodde det inträffade emellanåt, men att det inte rapporteras. Han tycke det var bra att jag gjorde som man ska. I takt med att lodjursstammen ökar här i södra Sverige får vi räkna med att sådana här händelser blir vanligare, säger jägaren.

Senare spårades de andra lodjuren som legat på berget, en hona och ytterligare en unge. Sammantaget bekräftades en föryngring i den här delen av Östergötland-Småland. Något som inte var känt sedan tidigare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev