Trafiklolyckorna med lodjur och även varg ökar markant i Kalmar län.

Trafikolyckorna med lodjur och även varg ökar markant i Kalmar län. Foto: Martin Källberg

Lodjursolyckorna ökar – polis hyllar eftersöksjägarna

Trafikolyckorna med lodjur och varg har ökat lavinartat i Kalmar län med omnejd. Bara det senaste året har ett tiotal stora rovdjur varit inblandade i olyckor.
– För några år sedan inträffade en lodjursolycka vartannat år, säger Mats Berg, länsansvarig polis för viltolyckor i Kalmar och Kronoberg.

Lodjursstammen växer i Kalmar län och den senaste vinterns inventering visar att länet berördes av 13 lodjursföryngringar. Ökningen av antalet lodjur märks också tydligt i viltolyckstatistiken då det inträffat åtminstone åtta lodjursolyckor det senaste året.

Eftersök på trafikskadade rovdjur kräver specialutbildade eftersöksekipage men för att vara ett relativt nytt rovdjurslän står Kalmar väl rustat, menar Mats Berg.
Och det kommer sig inte av en slump.

– När Naturvårdsverket för ett antal år sedan beslutade att lodjursstammen skulle öka i bland annat Kalmar län insåg vi att även trafikolyckorna med lodjur skulle bli fler.

 

Jägareförbundet utbildar

För fem år sedan började polisen tillsammans med Jägareförbundet därför att planera för vad som skulle göras för att eftersöksorganisationen skulle stå väl rustad inför ökningen av lodjur.
– För tre, fyra år sedan drog Jägareförbundet igång en specialutbildning för eftersök på stora rovdjur. Här i region syd har vi idag fem eller sex godkända eftersöksekipage och hundarna som ingår i ekipagen testas dessutom fortsatt varje år i att spåra rovdjur, berättar Mats Berg.

Bra hundar krävs för att eftersök ska klaras av, inte minst om det är ett stort rovdjur som trafikskadats.

– Etersöksjägarna ska avgöra om rovdjuret är skadat eller inte. Och för att kunna bedöma detta krävs att hundarna verkligen kan sin sak.

Vid lodjurseftersök är det vanligt att hundar släpps lösa för att lodjuret ska träa och hunden sedan ska skälla ståndskall.

– Då kan eftersöksjägaren titta på lodjuret och bedöma om det är skadat eller inte. Och om ett lodjur till exempel har brutit ett ben vid olyckan kommer det sannolikt inte att klättra upp i ett träd, säger Mats Berg.

 

Ingen machogrej

Och bara vid ett par olyckor det senaste året har lodjuren varit så svårt skadade att eftersöksjägare har tvingats avliva dem.

– Det är ingen machogrej att vara eftersöksjägare. Det är ytterst seriösa och kompetenta jägare som gör en bedömning om det påkörda djuret lider eller inte. Vi har specialutbildade hundar och jägare som gör ett kanonjobb i hela viltolyckseftersöksorganisationen, säger Mats Berg.

 

Kursledare och några av deltagarna under årets träning av eftersöksekipage för stora rovdjur och certifiering som hölls i Lycksele. Foto: Privat

Jägareförbundet utbildar specialisterna

Det är Svenska Jägareförbundet som utbildar specialistekipagen vid trafikeftersök på stora rovdjur.

 

Utbildningen syftar till att komplettera den kunskap som redan finns hos det fåtal som på Polismyndighetens uppdrag utsetts för att utföra eftersök på trafikskadade stora rovdjur. Kurstillfällena sker regelbundet och för spårhundarna som ingår finns ett certiferingssystem som bygger på prestation.

– Det finns något specialutbildat eftersöksekipage för stora rovdjur i varje län med kompetenta, certifierade hundar, berättar Germund Eriksson, länsansvarig eftersöksjägare i Kalmar län samt nationellt ansvarig för utbildningen av rovdjurseftersök.

 

Få men bra

Germund Eriksson. Foto: Privat

Han menar att det är bättre att ha färre, specialutbildade eftersöksekipage för stora rovdjur än att ha många ekipage som inte har samma utbildning.

– Det får hellre gå en timme extra och du har en hund som verkligen fungerar och som inte väljer andra djur än rovdjur, säger Germund Eriksson.

– Och förresten är vi ändå ofta på plats snabbare än vad ambulansen är vid en utryckning, fortsätter han,

Ett svårt trafikskadat rovdjur ska naturligtvis avlivas. Men det är långt ifrån alltid ett påkört rovdjur är allvarligt skadat.

– Med hjälp av en certifierad hund kan eftersöksjägaren även säkerställa att ett påkört rovdjur inte lider och då avslutas eftersöket utan vidare åtgärd, säger Germund Eriksson.

 

Läs mer om utbildningen (extern länk)

Fakta

Under 2019 har det i hela landet hittills registrerats 21 trafikolyckor med lodjur samt 5 olyckor där varg varit inblandad.

Under 2018 inträffade 35 trafikolyckor med lodjur samt 1 olycka med varg.

Källa: Nationella viltolycksrådet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev