Erfarna lodjursjägare berättar om hur de har tänkt lägga upp årets jakt. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Lodjursjakten lockar unga jägare – på måndag är det dags igen

Premium

På måndag startar licensjakten på lodjur i de län som tagit beslut om jakt. Det är en jakt som engagerar många unga jägare.

Många jägare ser fram emot lodjursjakten för spänningen och att det är en svår jakt med strapatser i tuff terräng och ett oberäkneligt vilt. Jägarna vet aldrig var lodjuren finns eller hur de beter sig.

Ett lodjur kan när det blir jagat utnyttja allt från branta klippor till att befinna sig ibland bebyggelse. Ibland går lodjur i gryt, som för Mattias Hagström när han jagade i Frostviken/Jormvattnet förra året och då sköt ett lodjur i ett klippgryt.

Spännande grytjakt gav årets största lodjur

Vi ställde några frågor till tre olika lodjursjägare om hur de ser på årets lojakt.

Var ska du/ni starta lojakten?

• Vilken slags hundar tänker du använda, stövare, spetsar?

• Hur är hundarna tränade inför lojakten?

 

Mattias Hagström på väg ut ifrån klippgrytet där han kunde avsluta jakten 2020. Foto: Privat

Mattias Hagström bor i Filipstad, Värmland, men jagar gärna lodjur i Jämtland.

– Det blir nog så att jag kommer starta i norra Jämtland runt Frostviken. Jag ska använda min blandstövare Tequila som jag sköt lokatt för förra året och så kommer vi köra med någon spetsblandning. Hundarna är i toppform då de har jagat hela hösten. Stövaren har jag jagat räv med nu i höst/vinter och spetsen har använts till älgjakten.

– Vädret ser rätt lovade ut, det är gott om snö och det verkar vara bra fart på lodjuren där uppe nu. Jag har också en bra kontakt med samebyn, dessutom är det flera olika jaktlag som också sett en del lodjursspår, säger Mattias Hagström.

 

Bengt Nordström med sina stövare och ett lodjur. Foto: Privat

En annan ivrig rovdjursjägare är Bengt Nordström utanför Ånge i Västernorrland.

– Tyvärr visar årets inventering att vi får inte får licensjakt i Västernorrland. Jag hade det lite på känn då det varit svårt att hitta föryngringar. Men det finns många singeldjur i länet som det verkar.
– Jag lastar båda stövarna och beger mig söderut 26 februari. Vi kommer mestadels att bo i Mjölbytrakten. Jakten på lo blir med vänner i Östergötland. Då har jag också nära till både Jönköping och Kalmar län, ifall det kommer något läge där.

 

Jagat räv

Bengt Nordström berättar att det blir jakt med stövare och spetsar, vilket det blir beror på situationen.
– Ålder på spår, terräng och störningsmoment får avgöra vilken hund som släpps vid det aktuella tillfället. Jag har satsat på att jaga räv i södra Sverige med min treeing walker coonhound. Där skiljer det sig jättemycket med alla störningsmoment jämfört med i norra Sverige. Så skönt att ha en klövrenhund som tar kalla slag. Det kommer att gynna oss i lojakten för att ha en sådan hund att starta med vid svåra spårningar. Det kommer nog att bli en utmaning då det ser ut att bli barmarksföre i år.

 

Björn Lindberg med en lokatt från förra årets jakt i Östergötland. Foto: Mattias Westerberg

Björn Lindberg och hans vapendragare Martin Andersson bor och jagar i Östergötland.

De är vana vid att ha dåliga spårförhållanden i brist på snö. Men de lyckades väl med lojakten förra året, då de sköt tre lodjur för hundarna.

– Vi kommer att vara kvar på hemmamark och sikta in oss på Östergötland och Örebro län. Även Kalmar och Jönköpings län kan vara aktuella. men vi startar på hemmaplan. Vi jagar med amerikanska stövare. Plotten Colt och min stövare av rasen treeing walker coonhound med namnet Tesla får jaga i första hand. Dessutom har vi några yngre treeing walker coonhound som eventuellt får chansen om läget bjuds.

– Vi har inte tränat någonting speciellt inför jakten, utan jagar räv med hundarna från 21 augusti och hundarna är i fin form. Lodjur är något som de har svårt att motstå, det brukar vara ”lilla julafton” för både husse och hundar när man stryker kopplet i något lospår.

 

Vargavinter

I år har östgötarna haft vargavinter under hela februari med mycket snö och minusgrader, men nu ser det ut att slå om till vårväder.

– Det är sådant före vi är vana vid när vi jagar lo så förhoppningsvis lyckas vi ändå. Hundarna ska göra jobbet, har vi bara något spår eller en synobs att släppa på ska det nog fungera. Det underlättar givetvis med bra spårsnö för att kunna ringa in lodjuren, men det kan vi nog inte räkna med, säger Björn Lindberg.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev