Ett lodjur får skjutas på skyddsjakt i Stockholms län. Foto (i hägn): Kristoffer Pettersson

Lodjur får skyddsjagas i Stockholms län

Ett lodjur får skjutas på skyddsjakt norr om Norrtälje. Det har Länsstyrelsen i Stockholms län beslutat på eget initiativ.

Bakgrund är att ett ensamt lodjur har vid tre tillfällen under den senaste månaden angripit får inom ett begränsat område. Lodjuret har också gjort återkommande besök vid åtminstone en av fårhagarna där angrepp skett.

Begränsat område

De drabbade gårdarna ligger inom ett begränsat område där tätheten av fårbesättningar är mycket hög. Länsstyrelsen bedömer att det med största sannolikhet finns en så kallad problemindivid i det aktuella området och att det finns fog att låta avliva den innan det sker ytterligare angrepp.
– Vi bedömer att det finns en skadegörande individ som fått ökat intresse för får. Att upprepade angrepp på får skett under kort tid samt att lodjuret trots skrämselförsök fortsätter att besöka hagar där angrepp tidigare skett motiverar skyddsjakt, säger Sara Sundin, enhetschef på Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande från myndigheten.

Ingen licensjakt

Skyddsjakten har inletts och den är tillåten till och med den 15 mars, dock som längst till dess att ett lodjur har fällts eller att annat beslutas.
Endast utsedda jägare får jaga.

Årets licensjakt på lodjur inleds 1 mars. Vid den jakten får dock inget lodjur fällas i Stockholms län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev