Några minuters tittande på träd, blommor eller vatten minskar ilska, oro och smärta. Foto: Kenneth Johansson

Livet på landet främjar hälsan

I dagarna släpper den välkända läkaren Anders Wallensten boken Hälsogåtan – en jakt på nycklarna till ett långt och friskt liv. I ett långt reportage på DN.se berättar han om några av sina slutsatser.

Anders Wallensten. Foto: Lena Katarina Johansson

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten är verksam på Folkhälsomyndigheten sedan 2014. Under året som gått har han blivit välkänd för svenska folket, under myndighetens tv-sända presskonferenser.

Parallellt med arbetet där har han intresserat sig för olika hälsofrågor och kommit till insikten att de flesta inte lever ett liv som människan är anpassad för.

 

Rör sig mycket

– Gemensamt för de områden i världen där människor lever länge, är att man rör sig mycket i vardagen, äter varierat och inte för mycket och stressar mindre. I princip alla dessa samhällen finns på landsbygden, säger Wallensten i reportaget, som finns att läsa bakom betalvägg.

Det finns även platser i södra Småland och nordöstra Skåne med en hög andel hundraåringar, vilket strider mot argumentet att behagliga temperaturer är avgörande.

 

Minskar ilska

– Det finns en gemenskap med församlingsliv och liknande som gör att man håller koll på varandra och hjälper varandra, säger Anders Wallensten.

Han skriver i boken om hur några minuters tittande på träd, blommor eller vatten minskar ilska, oro och smärta.

– Naturen innebär vila för hjärnan. Den kan lätt koda av träd, det är inte information den behöver hantera på samma sätt som de intryck som finns i en stad.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev