Tjuravskjutningen i Norrbotten låg nära målet medan ko- och kalvavskjutningen var lägre. Foto: Robert Nyholm / Mostphotos

Länsstyrelsen i Norrbotten om den minskade älgavskjutningen i länet

Totalt delades jaktåret 23/24 14 296 älgar ut till jägarna i Norrbotten. 8 515 av dessa fälldes. Men länsstyrelsen är ändå nöjda. De menar att tilldelningen inte avspeglar avskjutningsmålet.

När länstyrelsen sätter tilldelningen för älgjakten tar de i ordentligt eftersom de vet att möjligheten att nå avskjutningsmålet skiljer sig åt i olika områden. Nyttjandegraden av jaktmarker är olika på olika platser. Den stora differensen mellan faktiskt avskjutning och tilldelning är enligt länsstyrelsen därför lite missvisande. I stället lyfter de fram avskjutningsmålet på älg i Norrbotten.

För jaktåret 23/24 var avskjutningsmålet 10 859 älgar, en väsentligt lägre numerär än tilldelningen på 14 296 älgar.

– Om vi hade tilldelat lika många älgar som målet i förvaltningsplanerna så hade vi inte nått upp till målen eftersom alla inte kommer att skjuta fullt av olika anledningar, säger Michelle Granlund, vilthandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten i ett uttalande.

Tjuravskjutning nära målet

Länsstyrelsen tonar därför ner problematiken och skriver på sin hemsida att exempelvis tjuravskjutningen i länet ligger nära avskjutningsmålet. Däremot är kalv- och koavskjutningen lägre än målsättningen. Den låga kalvavskjutningen bidrar också till en sänkning av medelåldern på stammen i länet vilket inte är gynnsamt för älgarnas reproduktion.

Länsstyrelsen anger framför allt två skäl till avskjutningen inte harmonierar med målsättningen. Dels kom snön tidigt i länet och dels menar myndigheten att jägare i viss mån hållit igen och sparat hondjur och kalvar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev