söndag 24 september

För att få veta mer om vargen i området kommer länsstyrelsen nu att öka sin bevakning. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Länsstyrelsen i Halland ökar sin vargbevakning

En varg har under en tid befunnit sig i östra delarna av Halmstad kommun. Nu vill länsstyrelsen i Halland ta reda på mer om vargen och om den finns kvar i området, rapporterar länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Dna-analyser gjord på spillning visar nu att vargen som rört sig i Halmstad kommun är en varghanne född i reviret Siggefora 1 i Uppsala län. Spillningen visar att vargen varit i området i Halland i ungefär tre veckor. Enligt Martin Broberg, handläggare på Länsstyrelsen i Hallands naturvårdsenhet, är det ovanligt att varghannar stannar i ett område en längre tid, även om det har förekommit.  

Vargens föräldrar är en tik som härstammar från Värmland och en hane från Tiveden i Örebro län. Farföräldrarna i Tiveden invandrade till Norrbotten från Finland och flyttades sedan till Tiveden. Därav är de genetiskt viktiga för vargstammen.  

Varginventering: Två nya revir säkrade

Obekräftade uppgifter till länsstyrelsen säger att det kan finnas två vargar i området, men detta är inget som länsstyrelsen fått några indikationer på. För att få veta mer om vargen kommer länsstyrelsen nu att öka sin bevakning i området och sätta upp fler viltkameror. De uppmanar även allmänheten att rapportera sina observationer eftersom dessa kan bli avgörande i en kartläggning av vargen i Halland.

 

Dna i spillning visar att vargen i Halland är en hanne från Uppsala län. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev