Fyra vargar fälldes på licensjaktens premiärdag i Västra Götaland. Foto: Per Jonson

Länsstyrelsen duckar efter sin hårda kritik mot vargjägarna: ”Kommer förtydligande”

Jägarna har gjort fel och skjutit vargar med flit som inte tillhör Ripelångenreviret. Det sa en länsstyrelseanställd till Göteborgs-Posten. Dagen efter duckar myndigheten och hänvisar till att det ska ”komma ett förtydligande.”

Länsstyrelsen i Västra Götaland har valt att skylla ifrån sig sina egna eventuella tillkortakommande på någon annan. I det här fallet handlar det om licensjakten på varg i Ripelångenreviret.

På tisdagens premiär för vargjakten sköts fyra av de sex tilldelade vargarna i reviret. Sedan avlyste myndigheten jakten eftersom de ville undersöka om det fanns fler vargar i Ripelångenreviret kvar i området. Det fanns dessutom vargar kvar i såten när de stoppade jakten.

Skjutit ”fel” vargar

Fler än en jägare satte kaffet i vrångstrupen när Nelly Grönberg, inventeringsansvarig vid länsstyrelsen, på torsdagen plötsligt gick till frontalangrepp på jägarkåren i Göteborgs-Posten. Enligt henne hade jägarna avsiktligt skjutit fel vargar vid jakten.

– Det är allvarligt, tillade hon i intervjun.

Dna-analys krävs

Uttalandet är anmärkningsvärt av flera orsaker.

Dels vet ingen i dag vilka vargar som faktiskt sköts. För att säkert veta det krävs dna-analys.

Dels har jägarna i området jagat helt enligt länsstyrelsens beslut. För där står att sex vargar får fällas inom jaktområdet, oavsett kön och ålder. Samt: ”Jakt får endast ske inom angivet område, se karta, bilaga 2, och i enlighet med villkoren i detta beslut. Jaktområdet kan komma att revideras innan jaktstart om ny information om vargar i reviret inkommit.”

Skärmavbild från Länsstyrelsen Västra Götalands vargjaktbeslut.

Men någon ny information tycks inte ha kommit till länsstyrelsen. I alla fall inte sådan information som kräver en ändring av jaktområdet från myndigheten.

Men ändå tycks Länsstyrelsen i Västra Götaland mena att vargjägarna har gjort allvarliga fel när de sköt vargar inom jaktområdet som myndigheten ritat.

Ansvarig duckar

För att reda ut om något fel över huvud taget är begånget har Svensk Jakt vid upprepade tillfällen sökt Nelly Grönberg. Både genom att ringa och skicka sms.

Mia Bisther, som arbetar med rovdjur vid Länsstyrelsen i Västra Götaland, svarar däremot när vi ringer.

– Bäst är om du pratar med Nelly. Jag ska stöta på och se om hon kan svara, säger Mia Bisther.

Men vi får inget svar hos hennes kollega. Däremot kommer ett sms där det står: ”Förtydligande kring resonemanget i GP kommer under dagen, titta efter det är du vänlig”, MVH Nelly.

Förvånad ordförande

Magnus Kelldén är länsordförande i Jägareförbundet Södra Älvsborg. I en artikel på Jägareförbundets hemsida uttrycker han förvåning över länsstyrelsen agerande.

Magnus Kelldén.

– Jaktledningen har följt beslutet till punkt och pricka. Det finns inget fel begånget. Jag är mycket förvånad att länsstyrelsen – utan att ta kontakt med jaktledningen som bestämmer och planerar jakten – beskyller oss för att medvetet obstruera mot syftet med beslutet, säger Magnus Kelldén på förbundets sajt.

Skapat upprördhet

Han poängterar vidare att det är länsstyrelsen som beslutar inom vilket område jakten ska genomföras, inte jägarna, och han beklagar att länsstyrelsen går ut och spekulerar, vilket skapat upprördhet hos jägarna.

– Vi vill ha en bra dialog med länsstyrelsen även i framtiden. Om man hör eller misstänker något bör man ta samtal med jaktledningen – inte spekulera i media. Det kan i värsta fall leda till att samarbetet och tilltron till länsstyrelsens arbete blir sämre. Så vill vi inte ha det, säger Magnus Kelldén.

Det här är frågorna som Svensk Jakt vill ställa till Länsstyrelsen i Västra Götaland

  • Länsstyrelsen vet inte med 100 procents säkerhet vilka vargar som har skjutits. Hur tänker ni att jägarna då skulle kunna ha haft den kunskapen när de jagade i tisdags?
  • Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att sex vargar, oavsett kön får fällas i Ripelångenreviret. I beslutet finns såklart en karta där varg får jagas. Samtliga vargar är fällda inom jaktområdet. Vad tänker ni att jägarna har gjort för fel? De har ju jagat exakt så som ni har beskrivit att de ska göra.
  • Varför väljer ni att använda ordet ”fel vargar”. Om det nu visar sig vara vargar som inte tillhör reviret Ripelången måste det väl i så fall handla om andra vargar? Inget fel är begånget, åtminstone inte av jägarna?
  • Den 3 december angrep varg en drever i området. 400 meter från den platsen sköts nu en av vargarna ni tror är fel. Länsstyrelsen var då till platsen och besiktigade hunden. Varför intensifierade ni inte spårningen i området efter angreppet och ändrade jaktkartan om ni hade en misstanke om att ett nytt vargrevir höll på att bildas inom jaktområdet Ripelången?
  • Det var mer än tio år sedan det jagades varg senast i Västra Götaland. Hur säkerställer länsstyrelsen att ni nu har rätt kompetens när det återigen ska börjas förvalta varg?
  • Länsstyrelsen är beroende av jägarkåren för att kunna inventera och förvalta stora rovdjur. Tror ni att ett sånt här uttalande påverkar samarbetet på något sätt?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev