Det blir skyddsjakt på den varg som angripit flera får de senaste dagarna. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Efter tre angrepp på får – länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på en varg

De senaste dagarna har tre angrepp på får skett inom ett begränsat område kring Hällbo i Bollnäs kommun. Därför beviljar nu länsstyrelsen skyddsjakt efter en varg, en avkomma från Tönsenreviret.

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt efter en varg. Skyddsjakten får som längst bedrivas till och med den 5 juli inom ett område kring Hällbo och Kilafors i Bollnäs kommun.

Anledningen till skyddsjakten är, enligt länsstyrelsen, att förhindra allvarlig skada på tamdjur.

Tre angrepp

Mellan den 11 och 13 juni har tre angrepp på får skett inom ett begränsat område. Även den 22 augusti 2023 skedde ett angrepp på får i närområdet. Länsstyrelsen har besiktat alla döda får och konstaterar att angreppen orsakats av varg.

Vargreviret Tönsen har funnits i området under flera år, uppger länsstyrelsen och tillägger att avkommor från reviret har rört sig i aktuella byar under den gångna vintern och våren.

Liten risk

Länsstyrelsen skriver följande på sin hemsida:

”Länsstyrelsen bedömer att det är en avkomma från reviret som utfört angreppen och riktar skyddsjakten mot den vargen. En av föräldravargarna i reviret är en F1:a, första generationens avkomma från en invandrad varg. Länsstyrelsen bedömer att det inte är den som rör sig i byarna och angriper får. Det innebär således liten risk att det är den individen som blir föremål för skyddsjakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev