De senaste vargangreppet på en jämthund i Mangskog blev för mycket. Nu beviljar länsstyrelsen i Värmland skyddsjakt på en varg i Rackstadsreviret. Foto: Privat

Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt efter angrepp på jämthund

Fyra angrepp på hundar blev för mycket. Idag tog länsstyrelsen i Värmland beslut om skyddsjakt på en varg i Rackstadreviret i Sunne och Arvika kommuner. Som ett tungt vägande skäl anges att vargarnas beteende försvårar och hindrar älgjakten med löshund.

Länsstyrelsen i Värmland har tagit fasta på den dom i HFD, högsta förvaltningsdomstolen, som slog fast att begränsade möjligheter att bedriva jakt med löshund kan och ska vara ett skäl till skyddsjakt på varg.

När dessutom skyddsjaktskriterierna för antalet angrepp på hundar var infriade godkände länsstyrelsen idag den begäran som Bertil Forsberg med flera skickat in.

 

Fyra angrepp under ett år

Under det senaste året har fyra hundar angripits av varg i området.

Två av hundarna har dödats, den senaste var en jämthund som dödades under jakt i Mangskog i slutet av oktober i år. Där samlades spillning som bekräftade att en valp född av det revirhävdande vargparet i Rackstadsreviret varit på platsen. Spillning från ytterligare två valpar har hittats i år, vilket stämmer bra med den bedömning om minst tre valpar som jägarna i området gjort.

Jaktområdet i Arvika och Sunne kommuner. Karta: länsstyrelsen.

Viktigt att få med löshundsjakten

Bertil Forsberg, tidigare länsordförande i Jägareförbundet Värmland, är nöjd

Bertil Forsberg. Foto: Boo Westlund

med att länsstyrelsen snabba handläggning, och att myndigheten också väger in löshundsjakten som en faktor i beslutet. Bertil Forsberg är också nöjd med att det faktiskt blir jakt.

– En är betydligt bättre än ingen varg, säger Bertil Forsberg.

Däremot är han inte lika nöjd med att beslutet inte omfattar alla vargar. Länsstyrelsen vid skjuta en varg för att därefter utvärdera effekterna.

– Vi vill ta bort alla vargar i reviret. Föräldradjuren har lärt valparna att angripa hundar och det beteendet kan vi inte acceptera, säger Bertil

Forsberg.

Länsstyrelsen beslut gäller skyddsjakt på en varg. Jakten får pågå fram till den 7 december.

 

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev