Arkivfoto: Olle Olsson

Länsstyrelsen avlutar skrämselförsöken av Södertörnsvargen

Att försöka skrämma oskygga vargar har tidigare beskrivits som näst intill omöjligt. Nu lägger även länsstyrelsen i Stockholms län tills vidare ned sina försök att skrämma vargen på Södertön.

En kostsam övning med ett tveksamt resultat, kallade Viltskadecenters verksamhetschef Inga Ängsteg de försök som genom åren gjorts för att försöka skrämma bort närgångna vargar.

Under åren har det gjorts många försök att skrämma bort vargar från platser där människor inte vill ha dem, både här hemma och utomlands. Erfarenheterna är att det är mycket svårt att lyckas.

 

Nya försök en annan gång?

Och inte heller på Södertörn lyckades försöken att skrämma den varg som dagligen visar upp sig för människor i området.

– Vi har inte lyckats komma nära. Hon är ju nyfiken men har gått undan när folk gått emot henne, säger Mikael Fransson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, till Mitti.se.

Mikael Fransson tillägger för tidningen att det inte är aktuellt med fler skrämselåtgärder i nuläget, men att det trots de tidigare misslyckandena kan bli aktuellt att försöka skrämma vargen vid senare tillfällen.

 

Kallar till möte

Nästan dagligen läggs det ut filmer och bilder på Södertörnsvargen på sociala medier. Det råder alltså ingen tvekan om att vargen är kvar i området. Men om den kommer stanna för gott vet naturligtvis ingen.

Länsstyrelsen i Stockholms län bjuder nu in till informationsmöte om vargläget på Södertörn. Mötet ska hållas den 14 november. Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att ”Under kvällen kommer sakkunniga att berätta om läget och svara på frågor om varg” samt att ”representanter från länsstyrelsens naturvårdsenhet samt Viltskadecenter finns på plats för att svara på frågor, berätta om vargen och aktuellt läge.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev