Förra årets lojakt i Östergötland var snabbt avslutad, vilket tillsammans med genomförda inventeringar visar att det finns gott om lodjur i länet. Foto: Mostphotos

Länsföreningar kräver utökad jakt på lodjur

Premium

Jägareförbundet Östergötlands län och Jägarnas riksförbund Östergötland gör gemensam sak och överklagar länsstyrelsens beslut om licensjakt på lodjur. Länsföreningarna vill se en ökad licenstilldelning från beslutade tio till femton lodjur under årets jakt.

I en överklagan till förvaltningsrätten i Luleå pekar länsföreningarna på behovet av ökad jakt, som också får stöd av den inventering som gjordes vintern 2020/2021. Där bekräftades en ökning av lodjursstammen i Östergötland från tidigare inventeringar på 10,5 respektive 9,5 föryngringar.

Förra året säkrades 14,5 lodjursföryngringar i Östergötlands län.

 

Dubblerad tilldelning i Östergötland

Förmodligen fler

”Det verkliga antalet föryngringar kan vara betydligt högre, då flera observationer inte kunnat säkerställas av länsstyrelsen eller på grund av brist på bra spårförhållanden, samt att flera föryngringar delas med intilliggande län,” skriver man i sin överklagan.

Länsstyrelsen har i sitt beslut delat in Östergötland i två jaktområden, med licens på fyra djur i det norra området och sex djur i det södra. Jägareförbunden tycker att områdesindelningen är bra, men vill se en ökad tilldelning i det södra området upp till elva lodjur.

 

Så blir 2022 års lodjursjakt

Speglar behovet

Leif Thomsen, ordförande Jägareförbundet Östergötland.

Beslutad förvaltningsnivå ger enligt överklagan ett utrymme för ökad jakt, och länsföreningarna påpekar att det sammanlagda rovdjurstrycket i länet anses som oacceptabelt högt.

”Vi hävdar att det är av största vikt, att jaktrelaterade beslut som tas är väl motiverade och anpassade till de förvaltningsmål som fastställts inom länet,” avslutar Jägareförbundet Östergötlands ordförande Leif Thomsen och Dan Franzén, sekreterare och talesman i rovdjursfrågor för Jägarnas riksförbund Östergötland sin överklagan.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev