Längre jakttid på skogsfågel

Det kan bli tillåtet jaga tjädertupp en bit in i februari, men förslaget är inte helt okomplicerat, menar Jägareförbundet i ett yttrande till regeringen. Foto: Kjell-Erik Moseid

Jägareförbundet föreslår i ett remissyttrande längre jakttid på skogsfågel. 
Däremot är förbundet tveksamt till förslaget om jakt ända fram till sista februari.

Jaktlagsutredningen hade i uppdrag att se över jakttiderna. Som bekant skrotades utredningen och frågan om en stor revidering av jakttiderna hamnade mellan stolarna. Nu har dock några frågor rörande jakttider dammats av. Det rör bland annat jakten på skogsfågel (tjäder, orre och järpe). 

Förlängd höstjakt
Riksjägarna har föreslagit jakt på alla fåglar från och med 25 augusti till och med den 15 december. Därefter bara jakt på orrtupp och tjädertupp fram till och med sista februari, alltså en förlängning av höstjakten med en månad och en månads förlängning av vinterjakten.
Förslag finns också om att få skjuta annat vilt vid en vildsvinsåtel med fast belysning. Jägareförbundet säger ja till möjligheten att skjuta räv och grävling med hjälp av fast belysning.
Men tillbaka till tiderna för skogsfågeljakten.

Ingen enkel fråga
Frågan om att förlänga toppjakten fram till och med sista februari är inte helt enkel, menar Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent.
Därför vill Jägareförbundet utreda frågan vidare.
– Att förlänga jakten med två veckor i norra Sverige har vi inga som helst problem med, men frågan är om spelet inleds lite tidigare i södra Sverige och om det är hållbart att ha jakt så nära inpå spelperioden. Vi vet i dag att de för populationsdynamiken så viktiga äldre tupparna etablerar sig på spelplatsen långt innan spelet börjar, säger Daniel Ligné.

Ingen effekt
Det har även funnits en motion i frågan som behandlades av förbundsstämman för några år sedan. Även då uttrycktes tveksamheter över att förlänga jakten med en månad till sista februari.
Daniel Ligné menar dock att jakten inte har någon hämmande effekt på populationen.
– Vi har gjort en djupdykning i populationsdata och kan konstatera att det går bra för tjädern, främst i norra Sverige. Problemet är att det här är spelande fåglar och vi har inte så jättebra kunskap om hur jakt nära spelperioden påverkar tjädern och orren och därför vill vi gå försiktigt fram. Vi kan inte gapa efter för mycket. I EU:s riktlinjer finns inget som säger att vi inte kan förlänga jakttiden, men frågan är hur många veckor vi kan förlänga jakten, säger Daniel Ligné.

Etisk fråga
Även om inte jakten påverkar populationen så menar Daniel Ligné att frågan landar i etik när det är frågan om jakt nära häcknings- och yngelperioder.
De biologiska jakttidsramar som förbundet lutar sig emot i frågan talar emot en förlängning av jakten på skogshöns in i februari. 
Men Jägareförbundet har nu inlett en process där de biologiska jakttidsramarna revideras. 
– Ny kunskap gör att skogshöns är en av de artgrupper där förbundet anser att ramarna bör ses över, men det är samtidigt inte klart hur en eventuell förändring bör se ut, säger Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev