Lämpliga revir för vargjakt utpekade

I Värmland identifierade man åtta revir som lämpliga för jakt. Dessa var: Varnäs, Medskogen, Trång, Kläggen, Brattfors, Gräsmark, Acksjön och ”Karlstad”. Bild: Länsstyrelsen Värmland

I tre län pekar man nu ut revir som är lämpliga för vargjakt. I övriga län vill Naturvårdsverket inte utesluta jakt.

Det är Värmland, Dalarna och Örebro län som getts tillfälle att yttra sig över utformningen inför en eventuell vargjakt 2014. Frågan gällde vilka vargrevir som länsstyrelsen anser kan vara lämpliga för jakt utifrån tre aspekter; genetisk status, täthet av vargbestånd och Socio-ekonomiska konsekvenser

Sammanlagt 13 revir pekades ut av länsstyrelserna.

 

Inga andra revir

Mimmi Skog, handläggare på Naturvårdsverket, säger att de utgått från den nya propositionen och gjort bedömningen av vilka län det gäller efter inventeringsresultaten från förra vintern. Men hon kan inte utesluta jakt i de län som inte tillfrågats.

­– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Vi tittar ju övergripande på det här och det är möjligt att vi ändrar inriktning efter hand, säger hon.

I de län som tillfrågats verkar det däremot inte kunna bli någon jakt i andra revir än i de som nu nämnts.

– Vi samråder ju med länsstyrelsen som har den regionala kunskapen mer i detalj. Jag känner spontant att det ska väldigt mycket till för att vi på något sätt ska frångå det underlag som vi får från länsstyrelserna, säger Mimmi Skog.

 

Flest i Värmland

I Värmland identifierade man åtta revir som lämpliga för jakt. Dessa var: Varnäs, Medskogen, Trång, Kläggen, Brattfors, Gräsmark, Acksjön och ”Karlstad”. Länsstyrelsen rekommenderar att jakten riktas mot samtliga vargar i ett revir utifrån bästa tillgängliga kunskap om hur antal vargar i reviret.

Dessa revir har högt släktskap och inavelskoefficient och inga kända genetiskt viktiga individer. Man föreslår en jakt mellan 17 januari och 15 februari.

I Örebro är Kindla, Villingsberg och Hedbyn mest lämpliga revir och man föreslår en jakt mellan 1 februari och 15 februari. Jakten föreslås inrikta sig mot revirmarkerande par och syftar till att ta bort samtliga vargar i reviren.

I Dalarna föreslår man reviren i Äppelbo och Aamäck med en jakttid mellan 1 februari och 15 februari. Länsstyrelsen föreslår att samtliga vargar i de båda utpekade reviren skjuts.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev