Väggarna i Lars-Åke Janssons jaktrum är fyllda av minnen och troféer. Efter en brand som startade med laddning av en pannlampa kan mycket var förstört. Foto: Lars-Åke Jansson

Laddning av pannlampa orsakade brand i jaktrum

En pannlampa på laddning orsakade under tisdagen en brand hemma hos jägaren Lars-Åke ”Pastorn” Jansson i Edsvalla. Nu vill han varna alla andra jägare för riskerna med att ladda teknisk utrustning utan uppsikt.
– I vartenda vägguttag sitter det grejer på laddning. Det här kan hända vem som helst av oss, och när som helst, säger Lars-Åke Jansson.

Han kallas Pastorn av alla och är ett välkänt ansikte i värmländska jägarkretsar. Många har fått sin jaktliga utbildning av Pastorn, som också själv är en mycket aktiv jägare och fiskare. Under åren lopp har han samlat både erfarenheter, många troféer och andra minnen.

Det mesta han samlat under ett intensivt jägarliv fanns förvarat i en förrådsbyggnad hemma på tomten i Edsvalla utanför Karlstad. Där hade Lars-Åke Jansson allt som hör till hans stora intressen jakt och fiske, och även det material han använder i Jägarskolan.

– En riktig mansgrotta, lite mitt eget museum med jakt- och fiskeminnen, säger Lars-Åke Jansson.

 

Laddade lampan

Han, som alla jägare, äger en mängd utrustning som kräver laddning. Det är lampor, pejlutrustning, jaktradio, kameror, datorer och annan digital utrustning.

Under tisdagen satte Lars-Åke Jansson en pannlampa på laddning för att vara förberedd inför en planerad gåsjakt som skulle ha genomförts under onsdagen.

Men det blev ingen jakt.

– Jag var bara borta en kort stund, och då fick jag ett samtal från bolaget som övervakar larmet. De kunde se att det hänt något i mitt jaktrum och att det var kopplat till eluttaget, säger Lars-Åke Jansson.

Han tog sig hem fortast möjligt, osäker på vad han skulle möta. När han tog sig in i jaktrummet fick han en chock.

– Jag hade svårt att få upp dörren, det var sådant undertryck i rummet. Jag möttes av en hetta och allt var svart och sotigt, berättar Lars-Åke Jansson.

En del av jaktrummet före branden. 45 års samlande, utrustning för jakt- och fiske och många minnen kan vara förstörda. Branden startade när Lars-Åke ”Pastorn” Jansson laddade en pannlampa. Foto: Lars-Åke Jansson

Tömde en pulversläckare

Han larmade räddningstjänsten och rusade själv in i rummet med en pulversläckare. Bristen på syre hade hållit ner branden som av allt att döma börjat i lampan han satt på laddning.

Stora värden kan vara helt förstörda.

För Lars-Åke Jansson kan ett livslångt samlande till stora delar vara borta. Alla troféer, montage och skinn ska hämtas av en konservator i ett försök att sanera och rädda dem.

– Jag har jagat och fiskat i 45 år, och jag är en riktig nörd. Allt jag samlat på mig fanns i det där rummet. Det är värden för hundratusentals kronor men det är också många minnen som inte kan värderas i kronor. Jag orkar knappt tänka på det eller gå ner till huset, säger Lars-Åke Jansson.

Lars-Åke ”Pastorn” Jansson drabbades av rökgasförgiftning under släckningsarbetet och behandlades med syrgas. Foto: Privat

Rökgasförgiftad

För hans egen del slutade händelsen trots allt med en begränsad brand i en del av ett förråd. En fullt utvecklad brand kunde ha hotat fler byggnader, inklusive bostaden.

När räddningstjänsten kom till huset fanns också ambulans med. Lars-Åke Jansson hade drabbats av rökgasförgiftning och fick bland annat tillbringa 4,5 timme i syrgasmask. Han är medtagen men i övrigt oskadad.

Nu vill han varna alla andra jägare för riskerna med att ladda utrustning utan att ha uppsikt.

– Vi kan alla drabbas av det här. När vi jagar sitter det laddutrustning i alla vägguttag men vem av oss håller koll så att det inte börjar brinna? Hur undviker vi att det här händer? Överallt där vi laddar vår utrustning står det grejer som kan börja brinna, säger Lars-Åke Jansson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev