Här finns begynnelsen till korvkaka, under en kväll där den vilda maten stod i fokus. Foto: Jessica Larsson

Läckra smaker för en vildare jul

Förväntningarna var höga när ett gäng matlagningsglada entusiaster samlades i Tingvallagymnasiets restaurangkök i Karlstad en kväll i december. Målet var att inhämta inspiration till årets julbord.

Kvällen arrangerades på initiativ av Svenska kockars förening och dess avdelning i Värmland, i samarbete med Studiefrämjandet Örebro-Värmland samt Jägareförbundet region Mitt.

Innan själva matlagningen kunde ta fart presenterades de olika viltslagen och styckningsdetaljerna som skulle användas. Dessa var innanlår från älg, lever från älg samt vildsvins- och rådjursfärs av det fetare slaget.

 

Viltkött passar utmärkt i olika korvar. Här blir det prinskorv, gjord på vildsvinsfärs, som är redo att knytas. Foto: Jessica Larsson

Rätt utrustning

Gänget delades in i fem olika grupper och därefter försågs samtliga deltagare med varsitt förkläde. En stor fördel med kvällen var att vi höll till i Tingvallagymnasiets restaurangkök i Karlstad. Därmed fanns de bästa förutsättningar att tillaga dessa maträtter med hjälp av redan befintlig köksutrustning  och utan att behöva trängas så värst mycket.

Frenesin och arbetsglädjen i köket var kännbar. Frågorna var många och ingen behövde stå sysslolös. Det fanns något att göra för alla. Allt från att skala lök till att knyta korv eller banka älginnerlår med mera.

 

Viltrullader som penslas med en marinad smaksatt med saffran. En given smaksuccé. Foto: Jessica Larsson

Juliga dofter

De olika dofterna spred sig i köket och det luktade ljuvligt av både adventsgryta, brynta prinskorvar och ugnsbakade piroger mm.

Allt eftersom maträtterna blev färdiga under kvällen så fick deltagarna fylla sina tallrikar och provsmaka det som tillagats och allt till deltagarnas belåtenhet.

Ett stort tack till kvällens kockar som så lugnt och pedagogiskt verkligen tog hand om och vägledde deltagarna på bästa tänkbara sätt.

 

Jessica Larsson

En vild jul

Maträtterna var förutbestämda och det som tillagades under kvällen var:

  1. Prinskorv gjord på fet vildsvinsfärs
  2. Viltpaté gjord på fet rådjursfärs samt älglever
  3. Viltrullader på innerlår av älg
  4. Korvkaka gjord på fet rådjursfärs och älglever
  5. Adventsgryta gjord på innerlår av älg som smaksatts med apelsin, choklad, glögg och kanel mm.
  6. Piroger fyllda med fet rådjursfärs, kantareller och julkryddor

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev