Anders Iacobaeus, Svenska Jägareförbundets styrelse, Ida Carlén, Coalition Clean Baltic, Sven-Gunnar Lunneryd, SLU, och Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent I Umeå, deltog I Svenska Jägareförbundets kustjaktseminarium på Öster Malma. Foto: Boo Westlund

Kustjaktseminarium på Öster Malma

Svenska Jägareförbundets kustjaktseminarium samlade under två dagar initierade jägare, forskare och myndighetsföreträdare på Jägareförbundets gård Öster Malma. Som väntat fick frågor om säl och skarv största utrymmet.

Kustrådet i sin tidigare form har ersatts av Svenska Jägareförbundets kustjaktseminarium. Planeringen för det första seminariet har pågått under lång tid och ett späckat program berörde allt från sälförvaltning i Finland till vilda matlagningstips med statsveterinär Torsten Mörner, SVA, som konnässör.
Att stor del av seminariet kom att handla om säl och sälförvaltning var inte oväntat. Stammarna av gråsäl, knubbsäl och vikare växer enligt flera bedömare okontrollerat med stora negativa effekter på fiskbestånden i Östersjön och Nordsjön.

 

Friskare sälar

Sälarna har tidigare under lång tid drabbats negativt av miljöpåverkan, men nu verkar de bli friskare och friskare.

– De ökar också i antal, noterade Britt-Marie Bäckelin, Naturhistoriska Riksmuséet.

En tydlig utveckling som alla var överens om.

Under de senaste fem åren har exempelvis antalet gråsälar fördubblats i Östersjön och Nordsjön, och bara för att stoppa tillväxten skulle en jakt på tusentals gråsälar vara nödvändig.

Där reser dagens strikt reglerade jakt och ett stopp för att sälja sälprodukter hinder som effektivt slår undan både viljan och möjligheter till jakt.

 

Tydliga reglerande mål

– Vi måste få en sälförvaltning med tydliga reglerande mål som gynnar fiskbestånden och fisket. Som det är nu verkar alla myndigheter ta små steg för att istället lägga ner kustfisket. Det tycker jag är ett brott mot ekosystemansatsen, sa Sven-Gunnar Lunneryd, forskare vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Enligt honom har vi redan med råge passerat den gräns då jakt kan reglera sälstammarna.

Inte ens om jakten på säl släpps helt fri kan den enligt honom hindra att sälstammarna fortsätter att öka i våra kustområden.

– Det finns ingen möjlighet, men efter nästa massdöd på säl, då har vi chansen, sa Sven-Gunnar Lunneryd.

 

AFR, CWD & tiaminbrist

Torsten Mörner passade på att informera om både AFR, afrikansk svinpest, och CWD, Chronic Whasting Decease, samt tiaminbristen hos både fiskar och däggdjur i hav, kustområden och inlandet.

– Vi har bland annat sett ett samband mellan tiaminbrist och antalet överlevande ungar i ejderbestånden. Antalet ägg har minskat med 20 procent och dödligheten bland de nykläckta ungarna är under första veckan 90 procent, sa Torsten Mörner.

När agendan nådde skarven tog Sven-Gunnar Lunneryd åter till orda.

– Säl och skarv står idag för högre dödlighet på fisk än vad människan gör. Så ser verkligheten ut i våra kustnära vatten, sa Sven-Gunnar Lunneryd.

 

Viktigt kunskapsutbyte

Under det två dagar långa kustjaktseminariet belystes många för jägare och fiskare irriterande regleringar och förbud, men också många frågor där alla deltagare var ense om att ett fortsatt utbyte av kunskaper och synpunkter är viktiga.

– Vi har ett stort behov av att prata med varandra, det kan vi konstatera, sa Anders Iacobaeus, Svenska Jägareförbundets styrelse, som agerade moderator under seminariet.

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev