Magnus Carlsson, ordförande i Jägareförbundet Eksjökretsen och ansvarig för kretsens jägarskola, befarar att jakten håller på att bli en klassfråga. Många har inte råd att skriva om teoriprovet gång på gång, säger han. Foto: Jan Henricson

Kursledare: Jakten riskerar att bli en klassfråga

Premium

Magnus Carlsson är ordförande i Jägareförbundet Eksjökretsen och också huvudansvarig för den jägarskola som kretsen arrangerar sedan sju år tillbaka. Han är mycket kritisk till det nya teoriprovet där så många av eleverna blir underkända.

– När eleverna kuggas gång på gång och för varje nytt prov måste punga ut med ytterligare 500 kronor riskerar jakten att bli en klassfråga. Att ta jägarexamen är dyrt som det är, säger han.

I Eksjökretsens jägarskola som bedrivs som studiecirkel koncentrerar man sig på de praktiska delarna inom jakten vid träffarna, med särskilda instruktörer som är skickliga på respektive område. Vissa delar genomförs med studiematerialet som underlag, till exempel lagen och etikdelen.

– I övrigt måste eleverna läsa teorin hemma. Det har så här långt fungerat utmärkt, och vårt upplägg är mycket uppskattat av de blivande jägarna, säger Magnus Carlsson.

 

Säger nej till unga

Planen är att Eksjökretsen ska fortsätta att bedriva sin jägarskola på samma sätt. Men de nya proven har fått konsekvenser.

– Vi säger nej till gymnasieungdomar som vill ta jägarexamen. Vi har redan nu upptäckt att de inte har en chans att läsa in den omfattande teorin som krävs för att klara proven utan att det påverkar deras skolarbete, säger Magnus Carlsson.

Han är kritisk mot provets utformning, med de fyra svarsalternativen där ett är rätt, två nästan rätt och ett helt fel. Konstruktionen på många frågor är svår att förstå, särskilt för den som saknar studievana. De är för akademiska helt enkelt.

– Dessutom är det svårt att hinna 70 frågor, varav många är komplicerade i sin utformning, på en timmes provtid. Att eleverna efter att provet avlagts inte får veta vilka frågor de svarat fel på är dessutom helt idiotiskt.

 

Föreslår uppslagsprov

Magnus Carlsson är inte ensam om kritiken. Han har varit i kontakt med flera kursledare i länet, och de tycker alla samma sak. Det har fått till följd att Jägareförbundet Jönköpings län ska kalla till ett möte, då också Studiefrämjandet ska medverka, för att diskutera hur man ska gå vidare.

– Mitt förslag är att provet ska utformas med ett visst antal frågor som eleverna ska kunna utantill, som säkerhet, etik och vapenhantering. Övriga frågor ska vara ett uppslagsprov, då eleverna får söka informationen. Det är ju så vi fungerar i dag med våra smarta telefoner. Det har dessutom sagts att kurslitteraturen Jägarskolan ska ses som ett uppslagsverk. Vem lär sig vad som står på 750 sidor uppslagsverk utantill, frågar Magnus Carlsson retoriskt.

 

Missar jägare

Utöver det anser han att Naturvårdsverket måste se över kostnaden för teoriprovet. När avgiften fördubblades till 500 kronor motiverades det med att pengarna skulle finansiera det nya digitala provet.

– Att ett statligt verk behöver lägga den kostnaden på elever som inte ska utnyttja det nya provet är bara det anmärkningsvärt. Men nu är det ju framtaget, och då borde rimligtvis provavgiften kunna sänkas. I varje fall för de som måste skriva om provet. Att de ska betala 500 kronor för nästa, och i värsta fall nästa och nästa prov är inte rimligt, säger Magnus Carlsson.

– På det sättet finns det en stor risk att vi går miste om blivande skickliga jägare inte bara för att de tröttnar på att besvara komplicerade frågor, utan också för att de inte har råd att bli jägare.

 

Erfarenheter

Jägarskoleeleven Jan Svensson skriver själv om sina erfarenheter av jägarexamens teoriprov:

”Även praktiker måste kunna klara jägarexamen”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev