Publicerad 29 mars 2021 - 13:58

Fler misslyckas med jägarexamens teoriprov som numera genomförs digitalt. Foto: Jan Henricson

Fler underkända med digitalt jägarprov

Premium

Betydligt fler jägarexamenselever underkänns med Naturvårdsverkets nya digitala prov än vad som var fallet med det tidigare. Andelen godkända prov har minskat från 74 till 50 procent.

Sedan det nya digitala systemet togs i bruk den 1 mars har 1.300 prov avlagts. Fler jägarexamenselever har inte klarat provet, jämfört med det tidigare, då andelen godkända prov har sjunkit till cirka 50 procent, från tidigare 74 procent.

– Vi ser genom statistik och uppgifter vi får in från provledare att resultaten varierar mer, säger jaktvårdskonsulent Henrik Falk, som är Jägareförbundets samordnare för jägarexamen till förbundets hemsida.

 

Fler frågor

På Naturvårdsverket förklarar man de sämre resultaten vid proven med att frågorna blivit betydligt fler, och att variationen inom de olika ämnesområdena därmed är fler än i det tidigare provet.

– Naturvårdsverket har inte haft som målsättning att göra svårare provfrågor. Men det krävs en bred kunskap för att förstå vissa provfrågor och deras svarsalternativ, säger Naturvårdsverkets handläggare Daniel Bladh i samma artikel.

 

Studera litteratur

Enligt Henrik Falk är det i regel inte tillräckligt att endast göra provfrågor som finns på Internet för att klara provet. Istället tyder en tidig analys av de digitala proven att resultaten hänger ihop med hur eleverna fått sina kunskaper. Det vill säga att typen av kurs, samt vilket studiematerial som används har stor betydelse.

– För att klara provet måste de allra flesta studera jägarexamens litteratur, och därefter stämma av sina kunskaper mot övningsfrågor. Att provet nu upplevs som svårare behöver inte bero på att frågorna är otydliga och svårare.

Istället, menar Henrik Falk, kan det bero på att det under många år funnits en uppfattning om att man klarar teoriprovet bara man kommer över rätt övningsfrågor.

– Många kurser har ett bra innehåll, men vissa har som fokus att provtagarna ska klara av teoriprovet snabbt och enkelt.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram