Nej. Det blir ingen översyn avv are sig Art- och habitatdirektivet eller Fågeldirektivet. Foto: Christian Creutz

Nej. Det blir ingen översyn av vare sig Art- och habitatdirektivet eller Fågeldirektivet. Foto: Christian Creutz

Kritiserade EU-direktiv öppnas inte

EU-kommissionen meddelade på onsdagen att de hårt kritiserade Art- och habitatdirektivet samt Fågeldirektivet kommer finnas kvar. Direktiven ska, enligt kommissionen, dessutom ge ännu effektivare skydd i framtiden.

Karmenu Vella. Foto: Fred Marvaux/EU

Karmenu Vella. Foto: Fred Marvaux/EU

– EU-kommissionens ”fitness check” har kommit fram till att det europeiska fågel- och habitatdirektivet fortfarande är relevant och lämpligt för sitt syfte. De kommer inte att öppnas, meddelade EU-kommissionen i dag.

Det är inte naturvårdsdirektiven som är problemet. Det är länderna som inte följer EU:s lagstiftning. I all fall enligt ett uttalande av EU-kommissionär Karmenu Vella.

– Vårt fokus kommer nu att bli att säkerställa att direktiven implementeras på det mest effektiva sättet för att deras fulla potential för natur, människor och ekonomi ska realiseras, säger Karmenu Vella i uttalandet.

 

Gamla direktiv

Fågeldirektivet är från 1979. Försommarjakten på sträckande morkullehanar förbjöds med hänvisning till direktivet, liksom att skarv och korp fridlystes med hänvisning till samma direktiv.

Art- och habitatdirektivet infördes 1992. Det är med hänvisning till direktivet som den svenska jakten på stora rovdjur ständigt ifrågasätts och går i juridiska långbänkar. Andra arter som omfattas av direktivet är bland annat lodjur, björn, bäver och skogshare.

Fakta

Redan i februari i år stod det klart att Art- och habitatdirektivet samt Fågeldirektivet ska förbli oförändrat. Med röstsiffrorna 592 mot 52 röstade EU-parlamentet då bland annat för att Art- och habitatdirektivet samt Fågeldirektivet ska vara kvar utan någon översyn av direktiven.

Fyra svenska EU-parlamantariker röstade för att direktiven skulle öppnas. Av de politiker som röstade för en översyn är tre moderater och en kristdemokrat.

Sverigedemokraternas företrädare valde att inte rösta alls och övriga svenska politiker röstade mot en översyn.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev