Det ter sig enligt riksdagsman Runar Filper, SD, inte bara märkligt utan också allvarligt när en myndighet som Naturvårdsverket tillåts överskrida tagna riksdagsbeslut avseende vargens gynnsamma bevarandestatus. Foto: Mostphotos

Kräver ministerns svar och sänkt vargstam

Premium

I vissa områden av västra Svealand och södra Norrland är koncentrationen av varg så hög att det nu krävs omfattande åtgärder och ökad jakt. Det anser Sverigedemokraterna, som i en interpellation till landsbygdsminister Jennie Nilsson, S, bland annat vill ha svar på frågan hur hon ser på att Naturvårdsverket inte följer riksdagens beslut.

Runar Filper.

Runar Filper, SD.

Det är Sverigedemokraternas riksdagsman Runar Filper som i en interpellation till landsbygdsministern vill ha svar i flera frågor som rör varg och vargförvaltning. Runar Filper hänvisar bland annat till riksdagsbeslutet från 2013, där beslutet lyder ”vargens referensvärde för en gynnsam bevarandestatus ska vara 170-270 individer.”

– Efter riksdagsbeslutet 2013, har Naturvårdsverket utifrån ett vetenskapligt underlag gjort en ny bedömning om att det behövs minst 300 vargar för att populationen ska anses ha gynnsam bevarandestatus. Detta utan att ha ett nytt riksdagsbeslut i ryggen, skriver Runar Filper i sin interpellation.

Han pekar även på behovet av en stark lokal och regional förvaltning och ett ökat inflytande i de beslut som tas.

 

Regionala beslut

– Beslut om vargjakt borde kunna tas redan i viltförvaltningsdelegationen när gynnsam bevarandestatus uppnåtts och med hänsyn till ekonomiska intressen, skriver Runar Filper.

Genom att gå till den lägre nivån i riksdagsbeslutet på 170 vargar, anser Sverigedemokraterna att det finns möjlighet att tunna ut koncentrationen av varg där den är som tätast.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev