Rådjursjakt på Gotland. Sådan ska inte bedrivas i naturreservat, enligt den jaktfientliga föreningen Jaktkritikerna. Foto: Jan Henricson

Kräver förbud mot rådjursjakt i reservat

Premium

Föreningen Jaktkritikerna, som nyligen begärde miljontals kronor ur Viltvårdsfonden för att idka viltvård, överklagar reservatsbildningen Stora Vede på Gotland till regeringen. Anledningen är att det enligt bestämmelserna blir tillåtet att jaga rådjur och hare i reservatet.

När länsstyrelserna bildar naturreservat innebär det inte sällan att jakten på något sätt inskränks i området.

Vid bildandet av reservatet Stora Vede i Follingbo på Gotland tilläts fortsatt jakt på rådjur och fälthare, närmast för att de båda arterna betraktas som främmande i den gotländska faunan.

 

Vill ha förbud

Det är ett resonemang som inte Jaktkritikerna står bakom, rapporterar Gotlands Allehanda i sin pappersupplaga. Föreningen är så pass emot jakt att man i ett överklagande till regeringen begär att beslutet återkallas och att all jakt i naturreservatet ska förbjudas.

Föreningen skriver i sin överklagan att ”det minsta man kan begära är väl att våra naturreservat ska vara platser där djur och växter kan leva totalt fredade från mänsklig påverkan”.

 

Annan mark

Jaktkritikerna har också synpunkter på att jakt med drivande hund kan bedrivas på intilliggande fastigheter, eftersom det finns risk för att drevet kan gå över reservatets marker.

”Hur ska detta kontrolleras”, undrar Jaktkritikerna enligt Gotlands Allehanda.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev