Jägareförbundet Gävleborg anser att länsstyrelsen i Gävleborg räknat fel vid licenstilldelningen för årets lodjursjakt. Länsföreningen kräver en översyn och ökad tilldelning. Foto: Mostphotos

Krav på ökad lodjurstilldelning i Gävleborg

Premium

Lodjurstilldelningen under årets licensjakt är för låg i Gävleborgs län. Det anser Jägareförbundet Gävleborg som har begärt en omprövning med en utökad licens.

Jägareförbundet anser att länsstyrelsen använt fel beräkningsgrund och omräkningsfaktor vid beslutet om licenstilldelning för lojakten 2020. Istället för bedömningen att det den jaktbara stammen består av 113 djur anser Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Erik Matsson att nivån i stammen ligger på 128 lodjur.

Samma räknefel har upptäckts i Dalarna, där Jägareförbundet reagerat med krav på omprövning.

Fel antal och påhittade mål anser förbundet – som överklagar lotilldelning

Felräkning

– Fel omräkningsfaktor har använts, enligt Naturvårdsverkets nationella förvaltningsplan skall omräkningsfaktorn 6,24 användas, skriver Erik Matsson i förbundets hemställan till länsstyrelsen.

Årets tilldelning på 20 lodjur anses för liten. Länsstyrelsen uppmanas att komplettera sitt beslut så att förvaltningsmålet på 82 lodjur kan nås från dagens 128 individer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev