Björntilldelningen höjs kraftigt i Jämtlands län.

Björntilldelningen höjs kraftigt i Jämtlands län. Foto: Johnny Olsson

Kraftig höjning av Jämtlands björntilldelning

Jägareförbundet Mittnorrland kräver jakt på 100 björnar i höst. Nu står det klart att länsstyrelsen lyssnat till förbundet – och beviljar en tilldelning på 100 björnar.
Det är 30 fler jämfört med fjolårets licensjakt.

– Jämtland beräknas ha cirka 850 björnar och med en tillväxt på tio procent så kan vi utan problem skjuta 100 björnar. Förvaltningsintervallet ligger på mellan 500 till 800 björnar i länet, sa Peter Eriksson, som företräder jägarintresset i viltförvaltningsdelegationen, i en tidigare intervju med Svensk Jakt.

Och länsstyrelsen håller med. Myndigheten skriver på sin webbplats att björnstammen i länet har under ett flertal år legat över såväl förvaltningsmålet om 650 björnar som förvaltningsintervallet om 500–800 björnar.

Länsstyrelsen anser vidare att licensjaktens främsta syfte är att minska skador orsakade av björn för rennäringen och att syftet med tilldelnings beslutet är att genom licensjakten minska björnstammen i länet.

 

Tummen upp

Gun Fahlander.

Gun Fahlander.

Jägareförbundet gör tummen upp för länsstyrelsens beslut.

– Med ett beslut på 100 björnar inför höstens licensjakt i Jämtland kan vi konstatera att länsstyrelsen hörsammat jägarintresset och majoritetens förslag i viltförvaltningsdelegationen för att närma sig målet 650 björnar i länet, säger Gun Fahlander, ordförande för Jägareförbundet Mittnorrland.

– Det är viktigt att man under höstens jakt noga rapporterar och registrerar observationer av björn så att vi fortsatt har bra indata till björnförvaltningen, påpekar Peter Eriksson.

 

Samma delområden

Områdesindelningen för licensjakten 2018 är samma som den indelning som användes åren 2016 och 2017.

Område 1: söder om Europaväg 14 (E14). Antal björnar: Högst 40 björnar får fällas, varav maximalt 20 björnar får fällas inom område 1b.

Område 2: norr om Europaväg 14 (E14). Antal björnar: Högst 60 björnar får fällas, varav maximalt 30 björnar får fällas inom område 2b.

Licensjakt efter björn får ske med hjälp av åtel. Åtling får påbörjas efter skriftligt medgivande av länsstyrelsen och tidigast den 15 juli 2018.
Licensjakten på björn inleds den 21 augusti.

 

Läs hela björnjaktsbeslutet (extern länk)

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev