Köttallergi från fästingbett ökar i flera länder, även i Sverige. Foto Pixabay/Lars-Henrik Andersson

Köttallergi från fästingbett ökar i Sverige

För fyra år sedan kunde svenska forskare visa hur ett fästingbett kan leda till köttallergi, sedan dess har antalet fall ökat markant.

Sambandet mellan fästingbett och köttallergi upptäcktes av amerikanska forskare redan 2009. Det är kolhydraten alfa-gal som genom fästingbett kan överföras till människor och orsaka allergi mot kött, rapporterar SVT Nyheter.

2013 kunde en forskargrupp vid Karolinska institutet, ledd av Marianne van Hages visa att alfa-gal finns i fästingens mag- och tarmkanal. Allergin medför att man inte längre tål kött från gris, nöt, lamm och vilt eftersom det köttet innehåller alpha-gal.

 

300 fall i Sverige

Förutom i Sverige och USA har köttallergi efter fästingbett rapporterats från Asien, Afrika och Australien.
Vid Södersjukhuset i Stockholm har antalet patienter med köttallergi ökat från ungefär 50 till 150 sedan 2013. Totalt har cirka 300 personer drabbats i Sverige.

Maria Starkhammar är överläkare vid Södersjukhuset och jobbar med den kliniska forskningen tillsammans med forskargruppen vid Karolinska Institutet. Hon berättar att allt fler fall av köttallergi upptäcks.

– Den här formen av köttallergi ger inga symptom från munhåla och svalg, och reaktionerna kommer flera timmar efter intag av kött. De vanligaste reaktionerna är nässelutslag och magproblem, men nära hälften får den svåraste sortens allergireaktion, anafylaxi (allergisk chock), säger Maria Starkhammar till SVT Nyheter.

 

Blodtypen har betydelse

– Nästan alla som har köttallergi har blodgrupp A eller 0. Det beror troligen på att alfa-gal liknar blodgrupp B-molekylen väldigt mycket, så om man tillhör den blodgruppen verkar man vara mer skyddad, säger professor Marianne van Hage vid Karolinska institutet till SVT Nyheter.

Köttallergi

Köttallergi orsakas av kolhydraten alfa-gal som finns i rött kött. Även processat kött, mejeriprodukter och gelatin innehåller alfa-gal. Alla köttallergiker får dock inte besvär av mejeriprodukter och rekommenderas då fortsätta inta dem i sin kost

Alfa-gal finns inte naturligt hos människor, och när den överförs via ett fästingbett kan kroppen börja bilda antikroppar mot kolhydraten och allergi uppstår.

Den svenska forskningen har visat att alfa-gal finns i mag- och tarmkanalen hos lxodes ricinus, den fästingart som finns i Europa och är vanligast i Sverige, medan amerikanska forskare verkar se sambandet med den så kallade Lone star tick (amblyomma americanum). Båda arterna tillhör familjen hårda fästingar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev