Efter ett feltryck kommer nya statliga jaktkort att skickas ut till alla jaktkortlösare. Foto: Martin Källberg

Korrekta jaktkort skickas till 122.000 jägare

Premium

Naturvårdsverket och tryckeriet som det anlitar har fått ordning på tekniken och nu har nya jaktkort börjat skickas ut till jägare som fått felaktiga sådana. Det rör sig om 122.000 utskick.

I mitten på juli, efter att det nya jaktåret inletts, meddelade Naturvårdsverket att en stor mängd jaktkort som skickats till jägarna var felaktiga i och med att personnummer saknades. Enligt föreskrifterna i jaktförordningen måste det vara med för att jaktkortet ska vara giltigt.

Ogiltiga jaktkort har skickats ut

 

Digital version

Nu går det i och för sig att jaga utan jaktkortet i fickan, och det är inte särskilt ofta en myndighetsperson dyker upp för att titta på det, men Naturvårdsverket uppmanar ändå jägarna att ladda hem en digital version av jaktkortet om de ämnar ger sig ut på jaktstigen innan ett korrekt landat i brevlådan.

– Ja, det är allt bäst. Det felaktiga jaktkortet är inte giltigt ens om det visas upp tillsammans med ett körkort för att styrka identiteten på jägaren. Enligt förordningen måste jaktkortet innehålla vissa uppgifter, säger Maria Tiricke på Naturvårdsverkets naturavdelning.

Jägarna som fått felaktiga kort behöver inte göra något för att få ett nytt med posten. Korrekta kort har börjat tryckas och utskick pågår, men eftersom det är så många kommer det att ta några dagar innan samtliga har gått ut.

 

Beklagar fel

På Naturvårdsverket säger man att samtliga jägare som fått felaktiga jaktkort ska ha sina nya till den 20 augusti, vilket är fyra dagar efter den första av årets stora jaktpremiärer, jakten på råbock.

Enligt Maria Tiricke är inte felet som uppstod kopplat till en speciell del av landet, utan jägarna som fått felaktiga jaktkort är utspridda geografiskt. Det tycks snarare som att korten har tryckts i den ordning som viltvårdsavgiften betalats in.

– Felet uppstod i överföringen av uppgifterna från vår databas till tryckeriets. Av någon anledning kom inte alla uppgifter med. Vi beklagar det inträffade, säger Maria Tiricke.

Naturvårdsverkets hemsida finns mer information.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev