Körde fyrhjuling berusad – förlorar vapenlicenserna

Det var rätt av polisen att återkalla vapenlicenserna för en 26-årig man som dömts för grovt rattfylleri efter att han berusad kört fyrhjuling efter en grusväg. Det slår Förvaltningsrätten i Göteborg fast i en dom.

Det var i mars 2017 som mannen satte sig på en fyrhjuling och körde några hundra meter längs en privat grusväg. Färden bar sig inte bättre än att han körde av vägen och skadades.

I en första dom i tingsrätten konstateras att mannen vid tillfället hade en mycket hög alkoholhalt och att han orsakade en olycka som med all säkerhet berodde på hans berusning, eftersom han otvivelaktigt kört den vägen många gånger och borde känna den väl och även kunna parera eventuella hinder på vägen.

Tingsrätten anför i sin dom att det mannen anfört inte utgör omständigheter som med styrka talar i en annan riktning. Hans tillstånd att inneha vapen ska därför återkallas.

 

Ekonomiska intressen

Mannen överklagade domen till förvaltningsrätten. I överklagan anförs att olyckan orsakades av att han bromsade akut när en katt dök upp på vägen samt att vägen är feldoserad och belagd med nytt grus. Enligt överklagan orsakades olyckan inte av att han var berusad.

Mannen, som tidigare är ostraffad, ifrågasätter vidare analysresultatet av hans blodprov. 26-åringen uppger att han drack som mest tre öl och det är omöjligt att analysresultatet stämmer överens med hans alkoholkonsumtion. I dag uppger han sig vara helnykterist.

Mannen framför i sin överklagan att han bedriver uppfödning av höns och gäss på sin gård och att han utför skyddsjakt för att skydda tillgången till foder samt att skyddsjakten är nödvändig för att skydda hans ekonomiska intressen.

 

Avslår överklagan

Men Förvaltningsrätten i Göteborg går på tingsrättens linje. Domstolen menar att den 26-årige mannen dömts för grovt rattfylleri och därmed visat sig olämplig att inneha skjutvapen. Polismyndigheten har därför haft skäl att återkalla hans tillstånd att inneha sådana vapen. Överklagandet ska därför avslås.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev