Ett par oskygga vargar i Munkfors får ortens kommunalråd att agera. Arkivbild: Olle Olsson

Kommunalråd agerar för skyddsjakt på varg

Mathias Lindquist, kommunstyrelsens ordförande i Munkfors kommun, oroas över situationen där vargar stryker mellan husen i tätorten.
– Jag får samtal från oroliga invånare. Vi måste agera, säger Mathias Lindquist.

Två vargar rör sig allt mer frekvent nära människor och kommunens huvudort Munkfors. Det har fått kommunalrådet att lyfta frågan med länsstyrelsen i Värmland.
– Jag har varit i kontakt med länsstyrelsen nu på morgonen. Folk känner sig otrygga, och det är främst trygghetsperspektivet som jag reagerar på, säger Mathias Lindquist.
Han är noga med att poängtera att han inte har några synpunkter på hur många vargar det ska finnas, eller egentligen var de ska finnas.
– Men de ska inte springa mellan husen i Munkfors, säger Mathias Lindquist.

 

Planerar för åtgärder

Tillsammans med kommunalrådet Åsa Johansson i grannkommunen Hagfors planerar han för ytterligare åtgärder. Situationen är efter lördagens attack på en border collie i bostadsområdet Bogerud tillräckligt allvarlig för ett politiskt ställningstagande.
– Vi håller på att förbereda det. Frågan rör både Hagfors och Munkfors kommuner, och våra kommuninnevånare ska inte behöva vara oroliga och otrygga på grund av närgångna vargar, säger Mathias Lindquist.

 

Onormal oskygghet

En skyddsjaktsansökan på två vargar i området och Olsätersreviret skickades under onsdagen till länsstyrelsen i Värmland. Bland annat påpekas det i ansökan att de djur som avses har ett onormalt och oskyggt på gränsen till aggressivt beteende. Ansökan listar ett antal incidenter samt tre angrepp på hundar och två angrepp på får inom en begränsad tidsperiod.
Maria Falkevik, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Värmland lämnar via mejl som kommentar att de jobbar med ärendet och ber Svenskjakt.se att återkomma senare under dagen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev