Gråsälar har svårt att finna mat vilket innebär att de söker sig närmare kusterna. Foto: Niklas Liljebäck

Klartecken till jakt på gråsäl inom skyddsområden

Mattias Landin i Oxelösund ansökte om dispens vad gäller jakt på gråsäl inom sälskyddsområden. Länsstyrelsen biföll hans begäran och nu får han fälla 30 djur per år inom dessa områden.

Länsstyrelsen i Södermanlands län har beslutat om dispens vad gäller jakt på gråsäl inom sälskyddsområdena Sörbrott, Stångskärsrev och Källskären.

Orsaken är att det fortfarande finns problem med förstörd fiskeutrustning för vissa fiskare.

Detta unika beslut motiveras med att ”problematiska individer lever mer eller mindre permanent inom de skyddade områdena och har god lokalkännedom om var fiskeutrustning finns att vittja”. 

Beslutet innebär att 30 gråsälar får fällas per år och jakten får bedrivas under perioderna den 15 september 2022–31 januari 2023 samt den 1 juli–15 januari 2023–2025.

 

Nöjd

Mattias Landin är väldigt engagerad i frågor som rör bland annat skarv- och säljakt och det är han som har fått den personliga dispensen att jaga inom det skyddade området. Han får dock ta med sig 1–2 medhjälpare på grund av risken det innebär att befinna sig på jakt långt ute i havsbandet.

  Jag har drivit och arbetat med den här frågan i cirka fem månader och jag är väldigt nöjd med Länsstyrelsen i Södermanlands arbete. De är framåt, har rätt tänk och kompetens, säger Mattias Landin. 

Mattias Landin på jakt. Foto: Privat

”Smarta djur”

Det kostar 2.900 kronor att ansöka om dispens och sedan är det upp till den som ansöker att argumentera för sin sak.

Enligt Mattias är det tydligt att det är de stationära sälarna som vistas inom skyddsområdet som skadar mest.

– Sälar är smarta djur och de lär sig hur de ska göra. De förstör inte bara fiskeutrustningen utan skrämmer även bort fisken, säger Mattias. 

Larm till myndigheterna: Sälarna svälter ihjäl

Vill se likriktning

För att uppnå förvaltningsmålen har Naturvårdsverket beslutat om en licensjakt om 2.000 gråsälar år 2022. 

Av årets kvot hade fram till 30 augusti 443 individer skjutits och det kommer sannolikt leda till ouppfyllda kvoter om man ska följa tidigare års jaktresultat.

– Jag skulle önska att alla länsstyrelser skulle jobba mer som Södermanland. Alla borde arbeta likadant och det skulle vara landsomfattande hur man jobbar kring de här frågorna, säger Mattias.

En gråsäl landas. Foto: Privat

 

Trålning ett problem

Mattias Landins personliga åsikt är att det är den allt intensivare trålningen som har gjort att problemen med gråsälar har ökat närmare kusten.

– Grundproblemet är trålarna. Tidigare hade sälar och skarvar mat ute till havs, men nu är den borta och då tvingas de närmare land och ställer till problem för de kustnära fiskarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev