Klartecken för vargjakt i Värmland och Örebro

Det ser nu ut att bli licensjakt på varg i Värmland och Örebro län. Totalt får 36 vargar fällas i dessa två län, fördelat på sex revir. Foto: Olle Olsson

Naturvårdsverket avslår alla överklaganden av licensjakt på varg i Värmland och Örebro län. Myndigheten gör bedömningen att de respektive länsstyrelsernas jaktbeslut är väl underbyggda, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Naturvårdsverket skriver vidare i pressmeddelandet att länsstyrelsernas beslut om licensjakt på varg i Värmland och Örebro län uppfyller de högt ställda kraven i jaktförordningen. Det innebär att länsstyrelsernas jaktbeslut står fast och att totalt 36 vargar får fällas i dessa två län (24 i Värmland, 12 i Örebro), i särskilt utpekade revir. Jakten får inledas på fredag, den 9 januari. Spårning efter varg får påbörjas samma dag.

Överklagades av flera
Efter länsstyrelsernas jaktbeslut överklagades dessa till Naturvårdsverket av flera organisationer. Svenska Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Svenska Rovdjursföreningen överklagade gemensamt, medan Nordulv, Wolf Association Sweden och två distrikt inom Jägarnas Riksförbund överklagat besluten separat.
Naturvårdsverkets beslut går inte att överklaga enligt jaktförordningen som är beslutad av regeringen.

”Licensjakt är ett verktyg”
– Flera av de överklaganden vi har fått in är väl genomarbetade och vi har nu prövat samtliga delar i länsstyrelsernas beslut, säger Gunilla Ewing Skotnicka, chef för sektionen för art- och områdesskydd, i pressmeddelandet.
– Länsstyrelsernas beslut är väl underbyggda. Vi bedömer precis som länsstyrelserna i Örebro och Värmland att licensjakt på varg är ett verktyg för att minska koncentrationen där den är som störst.

Fem kriterier
Enligt Naturvårdsverket ska fem kriterier vara uppfyllda för att beslut om licensjakt ska kunna fattas: Att jakten ska ha ett tydligt syfte utan andra lämpliga lösningar, att jakten inte ska försvåra för gynnsam bevarandestatus för vargstammen, samt att jakten ska ske i begränsad mängd, selektivt och under strängt kontrollerade förhållanden.
Även i Dalarna beslutade länsstyrelsen om licensjakt på varg. Det beslutet har dock inhiberats efter överklagan till Naturvårdsverket. Själva sakfrågan för Dalarnas del kommer att prövas av Naturvårdsverket efter att överklagandetiden har gått ut, tidigast den 12 januari.

Förbundet: ”Ett nödvändigt beslut”
Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, är nöjd med dagens besked:
– Ett bra beslut, och framför allt ett nödvändigt beslut – nödvändigt för att äntligen få komma igång med förvaltningen av vargstammen.
– Jag hoppas även på ett positivt beslut för Dalarnas del nästa måndag. Naturvårdsverket har uppenbarligen funnit delar som man har synpunkter på i Dalarnas jaktbeslut, så jag hoppas att länsstyrelsen i Dalarna har fått chansen att förklara och förtydliga dessa delar. Det är ju normalt att det sker en dialog mellan de olika myndigheterna i sådana här fall, säger Lövbom.
Han hoppas nu även på ”ett återhållsamt agerande från bevarandesidan”:
– När vi diskuterade vargjakt i Vargkommittén sade man från bevarandesidan ”Inte i år, men…” Det är nu två år sedan, och jag hoppas att även bevarandeorganisationerna kan inse att vi någon gång måste komma igång med förvaltningsjakten på varg, säger Torbjörn Lövbom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev