Junselevargen i samband med en av sövningarna och flyttarna hon tvingats till. Foto: Naturvårdsverket

Junselevargen i samband med en av sövningarna och flyttarna hon tvingats till. Foto: Naturvårdsverket

Klartecken för jakt på saknad Junselevarg

Efter många turer ger Högsta förvaltningsdomstolen nu klartecken för skyddsjakt på den så kallade Junselevargen. Domstolen fastställer Kammarrättens tidigare beslut att det fanns grund för skyddsjakten.

Jan Henricson Publicerad 4 december 2014 - 08:59

Eftersom vargtiken, som är den individ som flyttats till södra Sverige upprepade gånger och som sedan vandrat tillbaka, ställde till stora problem för renskötseln i Vilhelmina södra sameby beslutades om skyddsjakt.

Beslutet överklagades, men fastställdes av Kammarrätten som menade att Naturvårdsverket haft grund för att ta till skyddsjakt för att skydda renarna. Men även Kammarrättens dom överklagades.

Fastställt dom

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen fastställt Kammarrättens dom och skyddsjakten kan genomföras. Vid överklagan hade även en begäran gjorts om att fallet skulle prövas i EU-domstolen, men även det avslås av Högsta förvaltningsdomstolen, skriver Allehanda.se.

Mest omskrivna viltet i presshistorien

Men, sedan i våras vet ingen var Junselevargen finns. Vargen och hennes partner, som också omfattas av skyddsjaktbeslutet, har inte setts till sedan i början av 2014.
Junselevargen, som anses vara genetiskt värdefull på grund av sitt östliga ursprung, är sannolikt ett av de mest omskrivna vilten i den svenska presshistorien. Hon sövdes och flyttades till södra Sverige upprepade gånger. Varje gång vandrade hon rakt norrut, passerade motorvägar och älvar, och tog sig tillbaka till renhjordarna där hon kom ifrån.

Fem miljoner kronor

Sammanlagt kostade hanteringen av Junselevargen statskassan i runda slängar minst fem miljoner kronor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev